Acuză că stau cu gunoiul sub nas: Nu mai putem! Mirosul te sufocă

O staţie de gunoi dintr-un oraş din Gorj a devenit un adevărat calvar pentru mai multe familii. Mirosul greu de suportat a dus oamenii la culmea disperării. Gunoaiele sunt foarte aproape de locuinţe, iar localnicii când ies din casă dau direct cu ochii în ele.

Mai multe familii din satul Pociovalişte, oraşul Novaci, se plâng de faptul că sunt nevoiţi să stea să suporte o imagine dezolantă, dar şi mirosul provenit de la o staţie de sortare a gunoaielor. Făcută pe fonduri europene, investiţia are ca scop depozitarea deşeurilor în hale, după care să fie preluate şi transportate la o groapă de gunoi. În schimb, acest lucru nu se întâmplă. Gunoaiele sunt lăsate în curte, spre disperarea oamenilor.

”Aici sunt munţi de gunoaie neridicaţi de săptămâni bune. Uitaţi-vă în ce stare de putrefacţie şi descompunere sunt. La boare de vânt şi de căldură, vine câte un aer de nu poate fi respirat, te sufocă, te îmbolnăveşti pur şi simplu. Pe lângă mirosul şi aspectul care te bagă în depresie, să ştiţi că sunt nişte zgomote groaznice”, spune o localnică.

Casele au fost făcute înainte ca staţia să fie construită, iar distanţa de locuinţe este de doar câteva zeci de metri. ”Eu am casa construită, iar distanţa este foarte mică şi astfel de obiective nu au voie să fie amplasate la mai puţin de 1000 de metri de zonă locuibilă. Distanța dintre casa mea și stație este de circa 80 de metri”, mai spune femeia.

Alţii spun că s-au trezit şi cu şobolani în curte, cel mai probabil veniţi de la această staţie de gunoi. ”Sunt zile în care ei dau foc la gunoaie şi vine mirosul ăla oribil de acolo, nu mai poti sta deloc. M-am trezit cu şobolani. Nu vă spun, dacă îi vedeţi zici că sunt monştri. Cred că de acolo, eu nu am avut asa ceva. Îmi e frică să mă apropii de ei”, declară un bărbat din Pociovaliște.

Oamenii au făcut mai multe sesizări către autorităţile competente, însă măsuri nu au fost luate. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj spun că au făcut verificări, iar în cazul in care operatorul staţiei nu se vor conforma, vor fi aplicate sancţiuni.

”Investiția este făcută pe fonduri europene şi trebuie să deservească mai multe UAT-uri din zonă. Măsurile dispuse de Garda de Mediu au vizat combaterea mirosului. Prin urmare, vom verifica din nou, iar în condiţiile în care operatorul nu se conformează, acesta riscă amenzi de până la un miliard de lei sau suspendarea autorizaţiei de mediu”, spune Gheorghe Sanda, director Garda de Mediu Gorj.

Primarul din Novaci îi contrazice pe localnici şi spune că staţia a fost făcută înainte de locuințe. ”Nu este adevărat. Se cerea acordul vecinilor şi se ținea cont de distanta minimă. Nu, nu. Lucrurile au degenerat puțin prin această situaţie”, a afirmat Dumitru Leuștean

Conform autorităţilor, operatorul de la staţia de gunoi a promis că va lua toate gunoaiele din curte şi situaţia se va remedia.

Vizualizări: 2,129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: