Acuză tentative de blocaj al proiectelor energetice strategice

Tentativele de blocaj cu orice preţ al proiectelor energetice strategice pentru România continuă, acuză ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Asta după ce Greenpeace România a chemat în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanțelor suspendarea și anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic “CT-I-s-A-02561” situat în Platforma continentală a Mării Negre își pierde statutul de monument istoric.


„Quod erat demonstrandum. Aflu, din păcate fără surprindere, că tentativele de blocaj cu orice preţ ale proiectelor energetice strategice pentru România continuă. Ieri era mediul, astăzi este moştenirea culturală de pe fundul Mării Negre. Ce va fi oare mâine? Nu mă intimidează nici jignirile, nici ameninţările, nici solicitările de demisie ale câtorva asociaţii care, de ani de zile, blochează investiţiile strategice în sectorul energetic românesc. Nu voi renunţa niciodată să lupt pentru valorile în care cred şi am o singură datorie: să reprezint interesele românilor”, a subliniat şeful de la Energie.

Greenpeace reclamă că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Organizația de mediu susține că proiectul Neptun Deep primește un tratament preferențial din partea instituțiilor române, amenințând patrimoniul cultural și dreptul românilor la un mediu curat și la sănătate.

"Întreaga platformă continentală a Mării Negre a fost declarată Sit arheologic subacvatic de importanţă naţională. Acest sit cuprinde, printre altele, vestigii din epoca romană, vestigii subacvatice din epoca elenistică, din epoca romano-bizantină și din epoca greacă. Zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau distruse de lucrările de extracție și transport de gaze naturale. Pe o suprafață de 7500 km 2, OMV Petrom si Romgaz vor împânzi Marea Neagră cu centre de foraj, sonde, manifolduri, risere, conducte de alimentare, platforme, cabluri, etc", a transmis Greenpeace. 

Ministrul Burduja a precizat că utilizarea gazelor din Marea Neagră înseamnă securitate şi independenţă energetică pentru România, dar şi pentru o parte importantă din această regiune.

„Pentru cine vrea să înţeleagă, utilizarea gazelor din Marea Neagră de către România înseamnă securitate şi independenţă energetică pentru ţara noastră, pentru o parte importantă din această regiune şi pentru acea Europă care crede în valorile democratice. Deci, nu pot să nu mă întreb: cine nu vrea o Românie şi o Europă independente energetic? Cine nu vrea ca ţara noastră să îşi folosească resursele şi să nu mai fie la cheremul niciunui alt stat, cu atât mai puţin al unuia care a folosit energia ca armă de şantaj timp de decenii? Cui serveşte blocarea oricărei iniţiative care ar putea, cu adevărat, să rupă ghearele dependenţei europene faţă de gazul rusesc? Răspunsurile sunt evidente”, a punctat ministrul Energiei.

Burduja a menţionat că proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, de 1000 MW, o investiţie de peste 800 de milioane de euro, care urmează a fi realizată în judeţul Arad, a fost blocat de o asociaţie non-guvernamentală pentru că afecta păsările din zonă.

 
„Am cel mai mare respect pentru societatea civilă. Am fondat două ONG-uri. Ştiu cât de greu este să dedici timp, să strângi voluntari, să lupţi pentru cauze bune. Totodată, iubesc natura, animalele, istoria acestei ţări. Şi tocmai de aceea ştiu că facem ceea ce trebuie pentru a avea energie sigură, ieftină şi verde – în această ordine de priorităţi – pentru toţi românii. Pentru o Românie a generaţiilor viitoare, pe picioarele ei, sigură şi competitivă”, a mai scris Sebastian Burduja pe pagina de socializare.

Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Ministerul Mediului, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în legătură cu date cruciale ce vizează substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. (M.M.)

Vizualizări: 1,005

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: