Adevărul a ieșit la lumină. Nu producătorii au manipulat piața de energie!

Campania făcută în presă de traderii din energie, cum că există înțelegeri între producători care au dus la creșterea prețului pe bursă, nu a fost confirmată de Consiliul Concurenței. Vizați de acuzații erau Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a spus într-un interviu pentru Bursa că furnizorii au speculat și au pierdut, în sensul că nu s-au asigurat cu contracte pe termen lung, ci au preferat să joace pe Piața Zilei Următoare. În anii trecuți, o astfel de tactică le-a adus profituri uriașe, producătorii ieșind în pierdere.

Prima criză a prețurilor pe PZU a fost la începutul anului, pe un ger cumplit, când cererea de energie a crescut foarte mult. Anunțul că stocurile de cărbune ale CE Oltenia nu sunt suficiente a inflamat piața. Chirițoiu spune că nu sunt indicii de manipulare a pieței. „Referitor la creşterile din iarnă, am concluzionat că circumstanţele meteorologice au fost extraordinare şi au condus la creşterea preţului pe piaţa pe termen scurt (PZU). Nu am găsit nici noi, şi nici ANRE, indicii de manipulare a pieţei, de înţelegeri între jucătorii din domeniu. Aşadar, au fost circumstanţe excepţionale, cuplate, însă, cu anumite probleme de construcţie a mediului legal. Atunci, ANRE a intervenit şi a retras licenţele unor traderi”, a explicat Chirițoiu în interviu.

Vara, pe cod portocaliu de caniculă, au fost noi zile de panică în piață, care au dus la prețuri uriașe, triple față de cele normale. „În această vară, lucrurile s-au repetat oarecum, tot pe fondul unor circumstanţe climaterice speciale, iar preţul a crescut nu doar la noi, ci şi în alte ţări. Aşadar, acestea sunt condiţiile din întreaga regiune, iar, ca dovadă că preţurile la noi nu sunt excesive, ţara noastră poate inclusiv să exporte”, a explicat Chirițoiu. 

Șeful de la Consiliul Concurenței spune că furnizorii se vaită, deși în fond ei au speculat și au pierdut: „Eu cred că ceea ce s-a întâmplat în această perioadă va fi o lecţie pentru furnizori, care, în mod ipocrit, se vaită. În fond, ei au speculat şi au pierdut. Au făcut un pariu care nu le-a ieşit bine şi acum au făcut plângeri. Nu se plâng clienţii, ci furnizorii, care s-au angajat să livreze energie prin contracte pe termen lung, dar nu s-au îngrijit şi să aibă contracte de aprovizionare pe termen lung, ci au mizat că PZU are preţuri mai mici decât PCCB - aşa cum era istoric -, doar că anul acesta lucrurile s-au inversat şi furnizorii pierd bani. Ei cer Guvernului să îi salveze de propriile lor greşeli. Pe viitor nu cred că îşi vor mai asuma aceste riscuri exagerate”.

Vizualizări: 5,648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: