Adolescent din Gorj, printre cei mai buni atleţi din Europa

Un adolescent din Bărbăteşti, necunoscut pentru mulţi gorjeni, a ieşit din anonimat după ce săptămâna trecută a făcut ca steagul României să fie arborat la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht din Olanda. La vârsta de 16 ani, Mădălin Gheban a devenit vicecampion al Europei la atletism. Mădălin Gheban a pierdut medalia de aur în favoarea lituanianului Benediktas Mickus, la doar 3 sutimi. Pe lângă faptul că face parte dintre cei mai buni sportivi ai Europei, Mădălin Gheban este unul dintre premianţii Liceului cu Program Sportiv Târgu Jiu, acesta obţinând premiul I la sfârşitul anului şcolar 2012/2013.

Aproximativ 2.700 de tineri sportivi din 49 de ţări au participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European care s-a desfăşurat, în perioada 14-19 iulie, la Utrecht (Olanda). Sportivii care au reprezentat România au concurat la următoarele probe: atletism, gimnastică, judo, tenis de câmp şi înot. Printre cei 19 atleţi ai ţării noastre s-a aflat şi Mădălin Gheban din Bărbăteşti. La vârsta de 16 ani acesta a reuşit să devină vicecampion al Europei, la o diferenţă de doar trei sutimi faţă de lituanianul Benediktas Mickus.

Întors de doar câteva zile în Gorj, Mădălin Gheban spune că a trăit cele mai mari emoţii din viaţa lui atunci când a urcat pe podium, la Utrecht. „A fost o competiţie grea, am avut cele mai mari emoţii din viaţa mea. Am participat la foarte multe concursuri naţionale, anul trecut fiind dublu campion naţional la Juniori III, la probele de 800 şi 1500 de metri, dar concursul de Utrecht a fost cu totul deosebit, ritualul a fost altul ca până acum. Emoţiile au fost cu atât mai mari cu cât am văzut aprinderea flăcării olimpice, arborarea steagul olimpic, depunerea jurământului olimpic şi defilarea reprezentanţilor ţării noastre”, a declarat Mădălin Gheban.

Rezultatul excepţional de la Utrecht reprezintă încununarea muncii depuse în cei aproximativ patru ani de când practică acest sport. „Fac atletism de aproximativ 4 ani. Cu concursurile din ţară eram familiarizat, cunoşteam foarte bine concurenţii, însă la Olimpiada de Utrecht a fost mult mai greu. Nu puteam aborda cursa dinainte, nu ştiam nivelul de pregătire al celorlalţi concurenţi. Trebuia să iei decizii în fracţiuni de secundă, să te gândeşti cum să ataci şi cum să-ţi dozezi eforturile”, a mai precizat Mădălin Gheban.

Emoţii mari şi pentru antrenor

Nu numai Mădălin a fost cel care a trecut prin emoţii mari, ci şi profesorul său de la Liceul cu Program Sportiv, Laurenţiu Ciobanu. Acesta nu şi-a putut însoţi elevul, întrucât doar patru antrenori au făcut parte din delegaţia României. „Unele sunt emoţiile pe care le am atunci când sunt lângă el şi altele sunt cele pe care le-am avut fiind aici, pentru că nu ştiam cum se desfăşoară cursa. De fiecare dată îl însoţesc pe Mădălin la competiţii, însă acum decât patru antrenori au făcut parte din delegaţia ţării noastre. Cred că un dezavantaj al nostru a fost faptul că a mers singur. A pierdut titlul de campion al Europei la doar trei sutimi faţă de primul clasat. Sfaturile pe care i le-am putut da au fost doar prin telefon, două-trei secunde înaintea fiecărei curse. Competiţia s-a desfăşurat în serii, după care a urmat finala. Dacă aş fi văzut cursa din semifinale aş fi ştiut ce sfaturi să-i dau şi cum să abordăm cursa din finală”, a declarat Laurenţiu Ciobanu.

Acesta este convins că Mădălin Gheban va face performanţă şi pe viitor. „Pe Mădălin l-am descoperit în urmă cu aproximativ 4 ani, la un concurs şcolar unde a fost adus de domnul Ghimpău, profesorul său de educaţie fizică şi sport de la şcoala din Bărbăteşti. Mi-am dat seama că este un tânăr cu potenţial şi mergeam la el la Bărbăteşti pentru a-l antrena. I-am dat şi un program, muncea singur foarte mult timp. Îi văd un viitor strălucit, suntem într-un progres continuu. În plus, are rezultate foarte bune la învăţătură, în anul şcolar 2012/2013 luând premiul I”, a menţionat Laurenţiu Ciobanu.

Vicecampion al Europei, anonim pentru autorităţi

Mădălin Gheban este un necunoscut pentru autorităţile judeţului, până în momentul de faţă neprimind nici măcar un telefon de felicitare din partea acestora, în ciuda faptului că numele său a devenit cunoscut în Europa. Băiatul spune că sprijinul său a venit întotdeauna din partea părinţilor. „Nu m-a felicitat nimeni de la Consiliul Judeţean sau de la Primăria Târgu Jiu. Singurele aprecieri au venit din partea domnilor Horaţiu Gorun şi Robert Doicaru de la Direcţia Judeţeană de Sport pentru Tineret. Întotdeauna m-am sprijinit doar pe părinţi. Mă bucur când oamenii din Bărbăteşti mă opresc şi spun că se mândresc cu mine. Asta este cea mai mare mulţumire a mea. La noi, numai fotbaliştii sunt apreciaţi, celelalte sporturi nu contează”, spune Mădălin.

BURSĂ

Pentru rezultatul obţinut în Olanda, Mădălin Gheban a primit din partea Comitetului Olimpic şi a Federaţiei Române de Atletism un echipament complet. De asemenea, începând cu luna iulie, a fost introdus într-un program prin care se acordă burse olimpice tinerelor speranţe ale ţării.

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: