Afaceri super-bănoase pe moşia lui Ciurel

Preţul unei banale lucrări de reparaţii a unui grup social, licitată la tariful de un miliard de lei vechi, a crescut într-o jumătate de oră, prin negociere, la aproape 2,5 miliarde. Fapta s-a petrecut la Complexul Energetic Rovinari, societate cunoscută de ceva vreme sub denumirea de „moşia lui Ciurel.

3 noiembrie 2008, ora 7.33. Complexul Energetic Rovinari publică pe pagina de Internet www.e-licitatie.ro un anunţ prin care comunică faptul că firma Elsimida Com a câştigat licitaţia privind efectuarea de reparaţii generale la grupul social de la EM Rovinari. Suma la care a fost câştigată licitaţia este de 102.206.48 RON, plus TVA. O sumă deloc mică, dar probabil ăsta e preţul cel mai mic posibil, având în vedere că au participat şapte firme la licitaţie.

3 noiembrie 2008, ora 7.50. CE Rovinari publică un alt anunţ pe acelaşi site, prin care comunică faptul că aceeaşi firmă Elsimida va face unele lucrări suplimentare la acelaşi grup social, de această dată valoarea fiind de 145.000 RON, plus TVA. Lucrările suplimentare au fost date fără licitaţie, prin negociere fără anunţ de participare, Elsimida fiind singura firmă care a depus ofertă.

Câştigarea licitaţiilor la tarife mici şi majorarea apoi a contractelor prin aşa zisa descoperire a unor lucrări suplimentare este o practică veche şi binecunoscută. Oamenii lui Ciurel au arătat însă că nu au nicio jenă în a face astfel de găinării, având în vedere că au publicat cele două anunţuri pe site la o diferenţă de nicio jumătate de oră.

Studierea mai în detaliu a celor două anunţuri mai scoate la iveală şi alte aspecte dubioase. Astfel, data în care apare ca atribuit contractul pentru lucrările suplimentare este din septembrie 2008, în timp ce licitaţia pentru atribuirea contractului pentru lucrarea de bază este din octombrie.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: