Agresor sexual, director de şcoală

Un profesor din Bărbăteşti, alungat în 2003 din şcoală după ce a încercat să violeze o elevă, a revenit în luna mai 2009, ca director la aceeaşi unitate de învăţământ. Procurorii au considerat fapta lui Ghimpău ca fiind extrem de gravă, dar agresorul nu a fost condamnat pentru că şi-a recunoscut şi regretat fapta, motivând că a fost „un moment de rătăcire pe care nu şi-l poate explica“. Acum, Ghimpău susţine că totul a fost o înscenare şi că el doar a scuturat eleva de zăpadă. Familia fostei eleve este revoltată de faptul că Ghimpău a revenit în şcoală şi nu oricum, ci ca director.

Gheorghe Ghimpău, profesor la Şcoala Generală Bărbăteşti, a fost acuzat în anul 2003 de părinţii unei eleve din clasa a VII-a de tentativă de viol. Ion Roncea, tatăl elevei, a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti. În rezoluţia dată la vremea respectivă de procurorul Ion Prună se precizează că „fapta comisă de către profesorul Ghimpău Gheorghe constituie o abatere gravă de la deontologia unui profesor şi de la Statutul cadrelor didactice, urmând a fi sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, pentru a lua măsurile disciplinare care se impun“.

Comisia de Cercetare a abaterilor săvârşite de personalul didactic numită de consiliul profesoral al şcolii în şedinţa din 14 februarie 2003 a propus sancţionarea profesorului Ghimpău cu „observaţie scrisă“. În raportul comisiei de cercetare este consemnat faptul că: „La acuzele părinţilor privind purtarea profesorului Ghimpău faţă de elevă, profesorul Gheorghe Ghimpău a recunoscut că a avut un moment de rătăcire şi nu-şi explică comportamentul. La solicitarea părinţilor de a-şi da demisia din învăţământ profesorul Gheorghe Ghimpău a cerut să-i dea timp să-şi rezolve situaţia şi va dispărea din şcoală”.

 „M-a sărutat pe gură şi a încercat să mă desfacă la pantaloni“

Depoziţia fostei eleve cu privire la comportamentul profesorului este extrem de convingătoare. „La sfârşitul primului semestru, înainte de vacanţa de iarnă, eram de serviciu pe şcoală şi stăteam afară pe hol când a apărut profesorul de sport, a intrat în cancelarie şi văzând că nu e nimeni acolo mi-a spus să intru în cancelarie cu el să nu îngheţ de frig. Acolo eu am stat lângă sobă, iar el a venit lângă mine şi a început să-mi spună că frumoasă m-a făcut mama, iar apoi a început să pună mâna pe mine, m-a sărutat pe gură, după puţin timp a plecat la magazin, a venit înapoi cam după zece minute cu o ciocolată şi o portocală pe care mi le-a oferit spunându-mi să le iau că nu ne mai întâlnim... Nu ne-am întâlnit până după vacanţă când într-o marţi la ora de religie domnul profesor de sport a bătut la uşă şi m-a scos afară în cancelarie, acolo m-a sărutat iar, a pus mâna pe mine, în părţile intime şi-a încercat să mă desfacă la pantaloni. Înainte de-a pleca de aici m-a pus să spun la colegi, dacă întreabă, că dumnealui a avut treabă cu tata, dacă nu voi avea probleme şi eu şi tata. Mai târziu cu două zile, adică joi a încercat să mă scoată şi de la ora dumnealui de sport, adică să mă ducă iar în cancelarie, dar eu am refuzat prima oară şi-a venit şi a doua oară şi eu iar am refuzat...”, este declaraţia a dat-o Anişoara Roncea în prezenţa mamei, a directorului Firescu şi a profesorului de fizică Popescu, în anul 2003.

Ghimpău a uitat că a recunoscut fapta

Gheorghe Ghimpău a uitat că în 2003 a recunoscut fapta, iar acum susţine că totul a fost o înscenare. „A fost o tentativă de viol că am scuturat un elev de zăpadă- Nu a fost vorba niciodată de o tentativă de viol, aşa cum au susţinut ei, totul a fost o înscenare. Eu am tractor şi el avea motorină, iar fata era omul nostru de legătură”, susţine acum Gheorghe Ghimpău. Despre faptul că a promis că nu se mai întoarce la Şcoala de la Bărbăteşti, directorul pare să nu îşi mai aducă aminte. Acum se amuză şi spune că atunci a fost sancţionat cu... o avansare. „Nu am fost în nici un fel sancţionat. Sancţiunea a fost în 2005 când am fost numit director la Vladimir”, susţine Ghimpău.

Coincidenţă sau nu, şi atunci, şi acum, inspectorul şcolar general care l-a făcut director pe agresorul sexual este Nicolae Mergea.

Familia elevei, revoltată de revenirea agresorului în şcoală

Ana Roncea este bunica Anişoarei. Femeia îşi aduce aminte cu groază  despre ce s-a întâmplat în urmă cu 4 ani. „Atunci a fost o zarvă mare. El chema fata prin cancelarie, fata era drăguţă, şi îi dădea ba portocale, ba bomboane să nu spună. Fata a fost foarte speriată. Nu putea să îşi aducă aminte ce se întâmplase. A rămas cu o teamă, parcă şi acum e tot aşa”, povesteşte bătrâna. Bunica Anişoarei spune că atunci când a aflat că profesorul nu a fost în nici un fel sancţionat a fost foarte supărată. „Copiii nu mi-au prea spus ce s-a întâmplat, pentru că au văzut că mă supăr. Mi-a fost foarte rău mie atunci când am văzut că nu s-a luat nici o măsură”, mai spune Ana Roncea.

Ion Roncea, tatăl elevei, spune că în urmă cu 4 ani profesorul Ghimpău a recunoscut ce s-a întâmplat şi şi-a luat angajamentul că va pleca de la şcoala din Bărbăteşti. „Colegele fetei mi-au spus ce se întâmplă după o săptămână. M-am zbătut ca apa de mal atunci, dar fără nici un rezultat. I-am spus că sunt în stare să îi dau în cap. Fata avea, atunci, şi un handicap, fusese operată la ochi la spitalul Militar. A promis că pleacă şi nu se mai întoarce, dar.. acum e director coordonator acolo unde a promis că nu se mai întoarce”, spune tatăl Anişoarei Roncea.  

PROFESOR CONFLICTUAL

Numit director coordonator în comuna Vladimir, Gheorghe Ghimpău a avut conflicte cu cadrele didactice din localitate. Aurel Băcanu Vladimirescu, primarul comunei Vladimir, spune că a trebuit să intervină în nenumărate cazuri între director şi cadrele didactice pentru a aplana conflictele „A avut de multe ori conflicte cu profesori şi de multe ori a trebuit să intervin, dar nu prea ţinea cont de sfaturile mele, făcea tot ce ştia el”, spune primarul. Vladimirescu spune că Inspectoratul Şcolar a făcut mai multe controale şi a decis să îl mute. „Profesorul Ghimpău a fost numit, cu ani în urmă, director coordonator la Vladimir. În anul 2009, în urma unor controale ale Inspectoratului Şcolar la Vladimir s-au constatat unele nereguli şi inspectoratul a decis înlocuirea lui din funcţia de director coordonator. Dânsul s-a dus la vechiul loc de muncă de la Şcoala Generală din Bărbăteşti, unde este director coordonator”, a mai adăugat primarul din Vladimir. 

ANCHETĂ IŞJ

Vasile Antonie, inspector şcolar general adjunct, spune că inspectoratul va demara o anchetă. „Eu nu am prea multe informaţii despre ce s-a întâmplat în 2003. Dacă este aşa cum spuneţi, inspectoratul o să demareze o anchetă în acest caz”, a declarat Antonie.

Vizualizări: 262

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: