Şantaj şi cămătărie în familia judecătorului Sută

Un bărbat din Târgu Jiu a reclamat la poliţie faptul că este şantajat de doi rromi din Obreja, rude apropiate cu un important reprezentant al comunităţii ţigăneşti. Poliţia a organizat ieri un flagrant în piaţa centrală şi a găsit în maşina celor reclamaţi suma de 400 de milioane de lei vechi. Costel Baldovin şi Vasile Baldovin au spus că nu este nici şantaj, nici cămătărie, dar nu au putut explica de ce unele bancnote erau marcate cu „Şantaj“.

Costel Baldovin şi Vasile Baldovin, tată şi fiu, de 28 şi, respectiv, 56 de ani, şi-au petrecut noaptea trecută în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, după ce ieri după-amiază au fost prinşi în flagrant în Piaţa Centrală în timp ce luau bani de la un bărbat, care anterior îi reclamase pentru şantaj. Nu mai puţin de 400 de milioane de lei vechi, au fost găsiţi în maşina celor doi, după ce poliţiştii i-au pus la pământ. Ambii au găsit diferite justificări şi pretexte pentru a motiva într-un fel prezenţa banilor pe scaunul din faţă dreapta al maşinii lor. Niciunul nu a ştiut însă că pe trei bancnote, una de 200 de lei şi două de 500 de lei scria "Şantaj" şi data zilei de ieri. Baldovin Senior şi Junior au avut parte de o prezentare la lampa fluorescentă a bancnotelor marcate, acestea urmând să fie distruse, conform procedurilor legale.

Sută: „Nu au luat banii pentru şantaj sau camătă“

Cei doi bărbaţi au negat în permanenţă că ar fi comis vreo ilegalitate, mizând şi pe faptul că îl au ca bunic şi, respectiv, tată pe Costică Baldovin celebrul Sută din Obreja, judecător al ţiganilor din toată România şi, după cum spune bătrânul, şi din anumite zone ale Europei. Sută a fost şi el la începutul anului anchetat de Poliţie într-o altă acţiune similară, care s-a soldat tot cu reţinerea unor lideri ai rromilor din Obreja. Judecătorul Sută a venit aseară la Poliţie şi, împreună cu alţi membri ai familiei, alături de Nelu Pavel, consilier judeţean PSD şi preşedinte al Partidei Rromilor din Gorj, a aşteptat să vadă un deznodământ. Bătrânul a negat că fiul şi nepotul său ar avea vreo vină, fiind convins că adevărul va ieşi la iveală. "Ca judecător al ţiganilor din România şi nu numai nu pot decât să spun că legea trebuie să îşi spună cuvântul. Eu nu cred în vinovăţia lor şi am încredere în Poliţie că va proceda corect. Ei nu au luat banii pentru şantaj sau camătă, ci pentru că aveau de încasat o sumă aşa de mare de pe chirie. Domnul care i-a reclamat a stat la ei în chirie, nu a mai plătit de nici nu mai ştiu, mai bine de un an şi acum cred că s-a hotărât să-i reclame", a spus Sută.

Rudele celor doi bărbaţi reţinuţi au rămas până spre miezul nopţii în apropierea sediului Poliţiei Judeţene, toţi membrii familiei fiind convinşi că Vasile şi Costel nu au vreo vină. Inclusiv Nelu Pavel a susţinut teoria nevinovăţiei celor doi, spunând că "dacă nu ar fi fost ţigani şi ar fi fost români nu se punea problema aşa", consilierul judeţean PSD fiind implicat şi el în ancheta de la începutul anului în urma căreia a primit o amendă administrativă pentru a trage învăţămintele de rigoare.

Atunci s-au folosit bani pentru a cumpăra tăcerea unor martori într-un proces, după cum spuneau poliţiştii, acum banii fiind ceruţi pentru o sumă cu care denunţătorul fusese iniţial împrumutat. Surse judiciare susţin că denunţătorul plătise în timp o parte din bani, dar rromii continuau să-i ceară sume tot mai mare, ceea ce, în limbaj de cartier se numeşte camătă, iar în termeni judiciari şantaj.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: