Ajutor de la stat pentru angajaţii UM Sadu

Cei peste 900 de angajaţi ai Uzinei Mecanice Sadu se confruntă cu o lipsă acută de activitate din cauza neîncheierii de noi contracte. Statul intervine şi alocă pentru circa 150 dintre ei anumite sume pentru acoperirea drepturilor salariale. În perioada în care se vor confrunta cu astfel de probleme, salariaţii uzinei vor participa la alte activităţi, care nu ţin de sectorul productiv.

Statul vine în ajutorarea salariaţilor Uzinei Mecanice Sadu, pentru care în prezent se pune problema lipsei de activitate pe partea de producţie. De la bugetul statului vor fi acordate anumite sume, pentru un anumit număr de personal, astfel încât să li se acorde drepturile salariale. „În funcţie de buget o să ne transmită un număr de persoane care se plătesc anual în funcţie de alte activităţi afară de producţie, de exemplu pază, întreţinere. Era vorba de 154 de persoane să primim, pe lună, tot anul. Pentru banii aceştia pe care îi primim ca ajutor, fac alte activităţi în afară de producţie. Luna asta mai avem de lucru, iar pentru martie sunt în negocieri”, a spus Ştefan Danciu, directorul UM Sadu. 

Zilele acestea salariaţii au primit şi tichetele de masă care trebuiau acordate la sfârşitul lunii trecute. Conform prefectului de Gorj, Alin Văcaru, toţi salariaţii UM Sadu vor simţi sprijinul de la stat. „Când dumnealor nu au comenzi, nu au de lucru, acele sume se dau pentru alte activităţi, adică să întreţină utilajele, să asigure paza, care sunt legate de activitatea de producţie. Acei bani se împart la toţi angajaţii, pentru că în fiecare lună sunt alţi 150 de oameni care fac astfel de activităţi, ca până la urmă toţi să beneficieze”, a spus prefectul, care a precizat că ajutorul nu se va mai acorda în cazul în care unitatea va avea comenzi.

Ce spune legea

„În perioada în care salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la operatorii economici din industria de apărare nu desfăşoară activitatea de bază din lipsă de comenzi sau de contracte legate de producţia ori comerţul cu armament, muniţie şi material de război, beneficiază de sume acordate de la bugetul de stat, în vederea acoperirii drepturilor salariale şi a contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajator, numai dacă desfăşoară activităţile indisolubil legate de producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război, stabilite prin hotărâre a Guvernului”, se arată în ordonanţa 95/2002, art.10.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: