Miron Cozma, la masa negocierilor cu Laurenţiu Ciurel

Fostul luceafăr al huilei, Miron Cozma, este de câteva zile printre minerii care exploatează lignit, dorind să le reprezinte interesele la negocierile cu conducerea Complexului Energetic Oltenia. Apariţia lui Cozma vine într-o perioadă în care administraţia preferă să negocieze cu un sindicat neînfiinţat, condus de Ion Ruşeţ, dar ignoră federaţiile reprezentative conduse de Condescu şi Creţan. Miron Cozma a lansat atacuri dure la liderii din Gorj, spunând despre Ruşeţ că este un trădător, despre Creţan că l-a şters din memorie, iar despre Condescu spune că s-a săturat lumea de el. Pe de altă parte, Cozma se simte abandonat de mineri, dar simte că aceştia au nevoie de el.

Miron Cozma a venit în Gorj în ultimii ani de mai multe ori, punând aici inclusiv bazele unui partid cu care spera să cucerească alegătorii. De duminică încoace este prezent în zona Rovinari și chiar dacă nu toate întâlnirile ies așa cum și-ar dori, acesta susține că minerii l-au solicitat să se implice în reorganizarea mișcării sindicale din Oltenia în calitatea sa de președinte al Convenției Miniere Creștin Democrate „Sfânta Varvara”, funcție în care a fost ales în anul 1994, când era și președinte al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului.

„M-au căutat oamenii și de aia am venit la Gorj. Acum sunt la Rovinari și voi merge și în alte zone pentru că ei simt că au nevoie de un lider adevărat, nu de trădători, cum a fost până acum. Pe mine nu m-a schimbat nimeni din funcția de președinte la Convenția Minieră Sfânta Varvara, eu sunt încă liderul acestui organism sindical. M-au schimbat la Liga din Valea Jiului, de prin alte structuri, dar de aici nu”, afirmă Miron Cozma.

Nu mai are încredere în mineri și în șefii CEO

Fostul lider sindical din Valea Jiului susține că le-a transmis celor care i-au cerut să îi reprezinte că nu mai are atât de multă încredere în cei pentru ale căror drepturi ar urma să militeze, după cele întâmplate în trecut. „Eu le-am spus la mineri că nu am nevoie de ei pentru că eu am mers la închisoare pentru ei, iar ei m-au abandonat, dar îi văd că au nevoie de mine. Și liderii lor s-au săturat de Condescu și de trădătorii din jurul lui și acum mă caută pe mine”, mai spune Cozma, care reafirmă, cu această ocazie, că ia în calcul și o candidatură la alegerile prezidențiale din toamnă.

„La europarlamentare nu mă bag pentru că e mult mai greu, dar la prezidențiale o să fiu în cursă pentru că îmi cer oamenii lucrul acesta. După atâția ani oamenii știu adevărul, nu mai pot fi mințiți în privința mea”, spune Cozma. Ieri acesta a comentat și ultimul scandal de corupție din Complexul Energetic Oltenia, fiind convins că transportul cărbunelui pe calea ferată nu poate să coste peste 100 de milioane de euro. ”Cum e posibil să coste 100 de milioane de euro, fără TVA transportul cărbunelui? Păi unde îl duc, îl cară în Patagonia, de e așa de scump? Ori dacă avocatul a luat 3 milioane  de euro pentru alții partea lor era și mai mare și de aici un preț atât de ridicat?”, a întrebat, retoric, Cozma.

Trădările din Valea Jiului

Prezența acestuia printre minerii din Gorj are loc în contextul în care sindicatele miniere din Valea Jiului au aderat recent la Federația Națională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, liderul din Valea Jiului, Petre Nica, fiind ales prim-vicepreședinte al FNME. În plus, Tiberiu Cozma, fratele lui Miron, este vicepreședinte la sindicatul „Muntele”, condus de Petre Nica, Miron Cozma declarând că toți liderii din Valea Jiului, cu excepția fratelui său, sunt „trădători” ai mișcării sindicale.

„În afară de fratele meu, eu nu recunosc nici un alt lider sindical din Vale. Ei sunt toți niște trădători acolo. Ca dovadă e faptul că au trădat încă o dată și au venit la Condescu”, afirmă Cozma.

O revenire „binevenită”

Președintele FNME, Marin Condescu, nu a părut deloc surprins de revenirea lui Miron Cozma în mișcarea sindicală, apreciind că aceasta este una „binevenită”. „E o revenire foarte bună, dacă s-a decis să facă acest pas. Nu e nici un fel de concurență, mai ales că oamenii sunt cei care aleg. E adevărat că el este în continuare co-președinte la Convenția Sfânta Varvara, așa cum și eu sunt co-președinte. Pe hârtie, la instanțe, nimeni nu a operat nicio modificare în acest timp. Amândoi am fost aleși în 1994, dar această confederație nu a fost prea activă de-a lungul timpului”, afirmă Condescu.

În plus, liderul FNME îl vede pe managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, nevoit să negocieze de acum încolo și cu Cozma, dacă acesta chiar își reactivează sindicatul și revine în mișcarea sindicală. ”Eu cred că cei din CEO nu-l vor putea negocia. Dacă are un sindicat în spate și are susținerea oamenilor, cei din administrație vor trebui să negocieze și cu Miron Cozma pentru că este lider sindical”, mai spune Condescu.

Reîmpăcare după 20 de ani…

Convenția Minieră Creștin-Democrată „Sfânta Varvara” a fost înființată în mai 1994, în urma primul Congres al minerilor din România, o lună mai târziu, Marin Condescu și minerii din Oltenia organizând un protest de amploare la Târgu Jiu, la finalul căruia mișcarea sindicală a acestora a fost divizată. Ulterior, la mineriadele din 1999, Condescu și o mare parte a sindicatelor conduse de acesta în Oltenia nu s-au implicat în acele evenimente, la finalul cărora Miron Cozma a fost arestat, după ce a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 18 ani de închisoare.

Miron Cozma a executat cea mai mare parte din pedeapsa respectivă, iar decembrie 2012 a avut dreptul pentru prima dată de la arestarea sa să meargă la Petroșani sau București, atunci expirând și interdicțiile decise de instanță în privința drepturilor civile pe care le are acesta de a candida și de a fi ales sau de a fi în fruntea unui sindicat. Acum fostul lider din Valea Jiului nici nu vrea să audă de liderii din Oltenia care în 1999 i-au fost alături în ultimele mineriade, fiind convins că poate reveni pe cont propriu în mișcarea sindicală. „Cine e Crețan? L-am șters din memorie, nu-l cunosc! Rușeț? E un trădător, care a ajuns mare senator și cam atât”, a comentat, acid, Cozma relațiile pe care le are cu foștii săi colaboratori din mineriade.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: