Alăptarea bebeluşului - laptele este hrănitor şi în cantitate suficientă?

Pentru multe mame care decid să-și alăpteze copilul, problema centrală rămâne capacitatea lor de a satisface nevoile micuțului. Adesea îşi pun întrebarea: ,,Laptele este hrănitor şi în cantitate suficientă”?

Unele concepții greșite sugerează că laptele unor persoane nu este suficient de bogat sau că altele nu produc suficient pentru a satisface nevoile copilului lor. Trebuie ştiut că toate femeile sunt egale atunci când vine vorba de alăptare. Dificultățile întâmpinate nu sunt în general legate de lapte, ci mai degrabă de problemele de poziție, de supt etc.

Laptele matern este cel mai potrivit pentru nevoile copilului


Laptele matern este cel mai bun lapte pentru nevoile bebelușului. Este într-adevăr suficient de bogat din punct de vedere nutrițional și cantitatea se adaptează în funcție de cererea copilului. Acesta este motivul pentru care este digerat mai repede, deoarece este asimilat mai repede de corp. Prin urmare, este recomandat ca mămicile să alăpteze la cerere, pentru a satisface cel mai bine copilul.

Pentru o alăptare cu succes, mama trebuie să înveţe cum să-şi ţină copilul la sân. În acel moment, poziția trebuie să fie confortabilă atât pentru mamă, cât și pentru copil. Ar trebui să se așeze copilul cu fața la mamelon pentru a facilita suptul. Apoi, este necesar să se asigure o bună prindere a mamelonului (sugarul trebuie să ia întregul mamelon), astfel încât glandele care secretă laptele, să fie suficient de comprimate pentru a-l face să curgă.

Nevoile nutriționale ale bebelușului se schimbă în timp


Lipsa laptelui matern este, așadar, aproape o legendă, deoarece se datorează, în general, poziției proaste sau suptului copilului. Pe de altă parte, în timpul vârfurilor de creștere (2, 4, 6 săptămâni, respectiv 3 și 6 luni) este obișnuit ca mamele să simtă că nu mai sunt capabile să-și satisfacă copilul. În acele momente, bebelușul mănâncă mai mult și mama are senzația, pe parcursul a 2 sau 3 zile, că petrece mai mult timp alăptând, fără a reuși să-l sature.

Această alăptare intensivă permite corpului să se adapteze la nevoile copilului: cu cât suge mai mult, cu atât cantitatea de lapte va crește pentru a satisface perioada în creștere a bebelușului. Va urma apoi un ritm mai lent, cu hrăniri mai spațiate.

Alăptarea mixtă este o alternativă


În funcție de consecințele nașterii, unele mame se simt neajutorate în fața alăptării. Oboseala și stresul pot perturba alăptarea. Este esențial să aloce timp pentru odihnă, chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna ușor, cu un sugar acasă.

Apoi, se poate lua în considerare alăptarea mixtă, înlocuind una sau două mese pe zi, cu o formulă de lapte praf pentru sugari. Acest lucru îi va permite mamei să continue alăptarea, permițându-i însă câteva momente de răgaz, pentru a-şi reîncărca bateriile.

Se poate, de exemplu, înlocui alăptarea de seară cu o sticlă de lapte pentru sugari din lapte de capră și apoi să se reia alăptarea exclusivă. De asemenea, se poate alege alăptarea mixtă, alternând biberonul și sânul. Alăptarea, chiar şi mixtă, rămâne benefică pentru copil.

Sursa foto: ​​ https://www.pexels.com/photo/boy-in-white-button-up-shirt-drinking-from-bottle-5593125/

Vizualizări: 626

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: