Alegerile din Austria, reluate în octombrie

Noile alegeri prezidențiale din Austria vor fi organizate pe 2 octombrie, candidații fiind independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, și reprezentantul extremei drepte Norbert Hofer, după invalidarea celui de-al doilea tur de scrutin din 22 mai de către Curtea Constituțională austriacă.

Curtea Constituțională din Austria a invalidat vineri alegerile prezidențiale din 22 mai, pe motiv că au existat iregularități la numărarea voturilor, și a decis repetarea celui de-al doilea tur de scrutin în întreaga țară. 

Partidul Libertății (FPOe, de extremă dreapta) a depus o contestație la Curtea Constituțională prin care punea sub semnul întrebării legalitatea scrutinului în urma cărora candidatul său, Norbert Hofer, a fost învins la o diferență de sub 1% din voturi de independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, voturile prin corespondență fiind decisive.

Van der Bellen, care urma în principiu să-și preia funcția la 8 iulie, a câștigat alegerile obținând cu 30.863 de voturi mai mult decât Hofer, acumulând 50,3% din sufragii în cel de al doilea tur de scrutin. Partidul lui Hofer, care a eșuat în tentativa de a deveni primul șef de stat european provenit dintr-o formațiune de extrema dreaptă, a insistat că scrutinul a fost marcat de o serie de nereguli. (A.A.)

Vizualizări: 269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: