Alegerile vor reflecta ascensiunea democraţilor

Către sfârşitul anului 2007, săptămânalul economic şi financiar Capital edita revista Lumea în 2008, în paginile căreia analiştii economici prevedeau subiectele cheie care vor ţine ocupate paginile celor mai importante publicaţii mondiale în anul spre al cărui sfârşit tocmai ne îndreptăm.

Alegerile din Rusia şi Statele Unite ale Americii, provocările lui Nicolas Sarkozy, includerea ţărilor fost comuniste din estul Europei în spaţiul Schengen şi paradoxurile energetice care culminează cu bătălia arctică au constituit într-adevăr punctele culminante ale realităţilor economico-politice din anul 2008, deci previziunile Capitalului au fost mai mult decât exacte.

„Anul 2008 este, mai mult ca sigur, anul democraţilor „constata Capital – The Economist, şi nu doar pentru S.U.A., unde americanii au demonstrat zilele trecute că puterea şi decizia chiar stă în mâinile lor, alegând un democrat tânăr, neinfluenţat de corupţie.

Pentru România, Capital aprecia că „odată atinsă ţinta intrării în Uniunea Europeană, forţele politice vor avea puţine motive să fie unite“, lucru la fel de bine dovedit, din păcate. Scena politică românească a lui 2008 este dominată de alegeri, cele din prima jumătate a anului pentru administraţia locală şi cele pentru Parlament de la sfârşitul lui noiembrie. Rezultatul alegerilor, prevăd analiştii revistei Capital, va reflecta  declinul sprijinului pentru partidul Naţional Liberal, care conduce un guvern minoritar, şi ascensiunea Partidului Democrat, fost partener, aflat acum în opoziţie. 

„În 2008 lupta în alegeri se va da între viziunea social democrată a PSD şi cea liberală sau cvasi-liberală a PNL şi PD. Cele mai mari şanse de câştig le au, conform evaluărilor din ultimul an, democraţii, sprijiniţi, mai mult sau mai puţin discret de către preşedintele Traian Băsescu“, este una din concluziile revistei economice, atenţionând că “Executivul va ceda tentaţia de a deschide prea larg punga unui buget oricum nerealist, din dorinţa de a colecta simpatii pe ultima sută de metri de mandat“, aruncând ţara în criza în care se află astăzi.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: