Amânarea Brexit-ului impune alegeri europene și în Marea Britanie

Scenariul unei eventuale participări a Marii Britanii la alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai le dă mari bătăi de cap europenilor, care se pregătesc deja pentru această eventualitate, chiar dacă nu cunosc deocamdată cât de lungă va fi amânarea pe care o va solicita Londra pentru ieşirea din Uniunea Europeană, notează AFP într-un comentariu difuzat marţi.

'O ironie a istoriei', aşa cum a numit-o recent preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, face ca Marea Britanie să poată fi obligată să organizeze scrutinul, chiar dacă îşi menţine decizia de retragere din UE.

La Bruxelles s-a ajuns la un consens juridic: dacă Brexit-ul, prevăzut oficial pe 29 martie, va fi amânat dincolo de 2 iulie, data primei reuniri a noului Parlament European, Marea Britanie va fi obligată să organizeze scrutinul.

Această obligaţie 'corespunde dreptului fundamental al cetăţenilor Uniunii de a vota şi de a se prezenta drept candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European în statul membru în care îşi au reşedinţa', arată serviciul juridic al PE, într-o notă confidenţială consultată de AFP.

Dacă guvernul britanic nu se va conforma, se va expune la plângeri în faţa justiţiei europene, pe care le-ar putea înainta Comisia Europeană, alte state membre sau chiar simpli cetăţeni care ar considera că le-au fost lezate drepturile, adaugă documentul menţionat.

Pentru UE, prima consecinţă ar fi obligaţia de a renunţa, cel puţin provizoriu, la noua compoziţie a Parlamentului European ce fusese decisă în vederea Brexit-ului, şi care prevede reducerea de la 751 la 705 a numărului de mandate.

Din cele 73 de locuri ce ar deveni vacante prin retragerea Marii Britanii, UE a prevăzut redistribuirea a 27 între unele state, restul de 46 fiind 'păstrate în rezervă' în perspectiva unor viitoare extinderi.

Vizualizări: 796

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: