Amendă dată în cimitir

O firmă din Gorj care asigură servicii de transport mortuar a fost amendată de inspectorii de muncă. În baza unui sesizări, lucrătorii ITM au descins în cimitir, în timpul unei ceremonii de înhumare. Doi oameni care lucrau pentru firma respectivă au fost găsiți fără carte de muncă. Amenda aplicată a fost de 40 de mii de lei.

Firma prinsă pe picior greșit a contestat amenda în instanță. Judecătoria Târgu Jiu a anulat amenda și a înlocuit-o cu un simplu avertisment, considerând sancțiunea „mult prea aspră”.

Juriștii ITM Gorj au formulat apel. „În urma controlului efectuat în data de 21.09.2019, orele 12,30- 13,30, la locul de desfășurare a activității, respectiv ceremonie de înhumare organizată la biserica din satul Frătești, au fost depistați la lucru pentru societate, în incinta curții bisericii, numiții (...) și (...), fără a avea încheiate forme legale de angajare, respectiv nu aveau încheiat contract individual de muncă, faptă prevăzută și sancționată de disp. art. 260 din Lg. 53/2003”, potrivit datelor din dosar.

Patronul a spus că cei doi angajați aveau contract de muncă, însă nu fusese transmis Revisalul în sistemul electronic.

În fața instanței, unul dintre angajați a declarat că nu lucra pentru patron, ci a participat în calitate de prieten la funeralii. Judecătorul a apreciat mărturia ca „fiind nesinceră” și dată „pro cauza”. Asta în condițiile în care, la momentul controlului, aceeași persoană, care transporta sicriul, a recunoscut că prestează activitate ca manipulator, 4 ore pe zi, și că nu a semnat contract de muncă.

Tribunalul Gorj a admis apelul ITM. „Admite apelul, schimbă sentinţa şi respinge plângerea contravenţională. Definitivă”, potrivit sentinței din 4 mai.

„Prin înlocuirea sancțiunii cu avertisment nu se face altceva decât să se încurajeze munca fără forme legale de angajare, aducându-se prin aceasta prejudicii atât bugetului de stat, cât și celui care prestează activitatea”, se arată în motivarea instanței care a reținut că sancțiunea amenzii a fost corect individualizată de către organul de control.

Vizualizări: 3,345

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: