Primar din Gorj, obligat să dea bani unui om pe care l-a jignit

O sentință a Tribunalului Gorj îl obligă pe vocalul primar din comuna Slivilești să plătească daune morale de 5.000 de lei. Banii ar urma să ajungă în conturile unui fost președinte de secție de votare care a fost jignit de primar. Episodul cu pricina a avut loc în toamna anului 2019, în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Bărbatul ofensat a cerut în instanță „daune morale și de imagine” în valoare de 20.000 de euro. În motivarea cererii, reclamantul a arătat că la data de 24 noiembrie 2019, în timp ce își exercita atribuțiile de președinte la secția de votare nr. 300 Slivilești, a fost jignit „în mod josnic” de către primarul Sorin Bucurescu.

Mai exact, primarul ar fi intrat în secția de votare și i-ar fi adresat „amenințări” și „cuvinte josnice în mod repetat”. Iar situația s-ar fi repetat și seara, după încheierea procesului de vot.

Primarul Bucurescu a negat incidentul din secție, spunând că, într-adevăr, după vot, a avut unele discuții în contradictoriu cu reclamantul, fără a-l jigni în vreun fel.

„A mai arătat pârâtul că discuția contradictorie pe care a avut-o cu reclamantul s-a referit strict la partidul al cărui reprezentant este și doar a răspuns afirmațiilor și jignirilor aduse de reclamant”, se arată în documentul de la instanță.

După administrarea probelor, Judecătoria Motru a admis, în parte, cererea reclamantului, obligându-l pe primarul Sorin Bucurescu să achite daune morale de 2.500 de lei. „Injuriile aduse de pârât reclamantului au fost făcute în prezența unui număr redus de persoane și nu s-au adus dovezi că i-au afectat în vreun fel situația familială, socială, însă nici nu se poate considera că ele reprezintă un dialog normal între persoane, chiar cu opinii electorale diferite, astfel că instanța apreciază că reclamantul este îndreptățit la plata unei sume de bani, care să repare prejudiciul moral cauzat, dar și să se constituie într-un avertisment pentru conduita viitoare a pârâtului”, se arată în motivarea instanței.

Altercația din afara secției de votare a avut loc în prezența a 5-6 persoane, conform declarațiilor martorilor din dosar, și nu ar fi durat mai mult de două minute. Instanța a apreciat că suma de 2.500 de lei este rezonabilă pentru compensarea prejudiciului moral suferit de către reclamant, „fără a reprezenta o sursă de îmbogățire pentru acesta”.

Sentința pronunțată pe 14 decembrie 2020 a fost atacată cu apel atât de către reclamant, cât și de primarul Bucurescu.

Tribunalul Gorj a admis vineri, 7 mai, apelul formulat de către reclamant, majorând cuantumul daunelor morale. „Admite apelul formulat de apelantul reclamant. Schimbă sentința în sensul că obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 5.000 lei în loc de 2.500 lei. Admite capătul de cerere referitor la cheltuielile de judecată și obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 2.100 lei cheltuieli de judecată la fond. Respinge apelul formulat de apelantul pârât, ca nefondat. Obligă intimatul pârât să plătească apelantului reclamant suma de 50 lei cheltuieli de judecată în apel”, potrivit sentinței judecătorești.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Galerie foto


Vizualizări: 13,930

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: