Amenință cu greva

Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat, în data de 29 ianuarie 2024, că a notificat Guvernul cu privire la intenția declanșării unei greve generale în sectorul sănătății. Motivul principal al acestei decizii este încălcarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 115/2023, conform unui comunicat de presă emis miercuri.

Federația Solidaritatea Sanitară a transmis că cei din Guvern au acum la dispoziție 10 zile pentru a evita declanșarea grevei la nivelul sectorului sănătății. În acest interval, legea impune Guvernului să negocieze cu federația și să afișeze notificarea pe site-ul oficial al instituției. După expirarea acestui termen, dacă nu se ajunge la un acord, sindicaliștii au dreptul de a declanșa o grevă generală în sectorul sanitar.

Federația Solidaritatea Sanitară a prezentat și revendicările incluse în notificare, care vizează acordarea drepturilor referitoare la asigurarea continuității serviciilor medicale. Aceste revendicări includ raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază, calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază și adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată.

În semn de protest și susținere a revendicărilor, peste 300 de reprezentanți ai Federației Solidaritatea Sanitară au anunțat că vor aduna în fața Ministerului Muncii, joi, în data de 1 februarie 2024, la ora 10:00. 

Vizualizări: 1,549

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: