Amenzi pentru canalizarea nefuncţională din Rânca

Canalizarea din staţiunea montana Rânca este, în continuare, nefuncţională. În sistem s-au investit bani europeni, însă autorităţile încă nu au găsit vreo soluţie ca acesta să şi funcţioneze, spre disperarea cabanierilor din zonă. În timp ce autorităţile anunţă că este o chestiune de zile până când Aparegio va prelua canalizarea din Rânca, Garda de Mediu Gorj anunţă noi controale în zonă.

În doar trei ani, cele două primării care administrează Rânca au primit sancţiuni usturătoare pentru că nu au găsit un operator care să se ocupe de sistemul de apă şi canalizare din zonă. „Am aplicat o serie de sancţiuni celor două primării. Am stabilit termene de conformare pe care niciuna dintre instituţii nu le-a respectat. Au fost aplicate amenzi în cuantum total de aproximativ două miliarde de lei (n.r. lei vechi). Noi vom urmări cum vor evolua lucrurile. Am avut sesizări şi vom mai efectua verificări în zonă”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj. 

De partea cealaltă, primarul din Novaci, Dumitru Leuştean, admite că au fost probleme, dar anunţă că situaţia va fi remediată. „Este o chestiune de zile până când Aparegio va prelua sistemul de apă şi canalizare din Rânca. Mai este nevoie de câteva avize. În 15 zile vom avea documentele necesare. Au fost ceva probleme la proiectare, la execuţie, sunt cabane racordate pentru că asta era o condiţie să primim banii europeni”, a spus primarul din Novaci.

Cabanierii se descurcă pe cont propriu. „Noi ne descurcăm cum putem, pe cont propriu. Plătim foarte mult la vidanjare, iar canalizarea este nefolosită. Niciodată nu a fost folosit acest sistem de când a fost recepţionat. Se aude că ar fi funcţionat puţin doar după recepţie, dar doar atât”, a explicat Elena Vintilescu, proprietarul unui hotel. „În 28 de ani, autorităţile nu au făcut o palmă de asfalt în Rânca, nu avem o bancă pe trotuar, nu avem nici măcar trotuare, nu s-a făcut nimic. Suntem mai rău ca pe vremea dacilor şi romanilor”, a declarat Constantin Pănescu, liderul cabanierilor din Rânca.

Sistemul de canalizare din Rânca a costat aproape patru milioane de euro, bani europeni.

Vizualizări: 592

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: