Investiţii multe la Băleşti. Primar: Sunt cofinanţări de 2 milioane lei

O mulţime de investiţii vor fi demarate în comuna gorjeană Băleşti. Este vorba de lucrări de reabilitare a unor unităţi şcolare, înfiinţarea unor cămine culturale, implementarea sistemului de canalizare şi realizarea unui centru social. Administraţia locală va duce la îndeplinire aceste investiţii fie cu bani europeni, fie cu fonduri guvernamentale. Numai cofinanţările pe care trebuie să le asigure Primăria Băleşti se ridică la 2 milioane de lei, bani pe care administraţia locală speră să-i primească la rectificarea bugetară.

Una dintre cele mai importante investiţii este reabilitarea grădiniţei din satul Ceauru. Clădirea este într-o avansată stare de degradare, motiv pentru care preşcolarii au fost mutaţi la şcoala gimnazială din sat începând cu anul şcolar 2017-2018. Licitaţia pentru desemnarea unui constructor este în desfăşurare. „Consider că această procedură va fi finalizată până în data de 22 iunie, sperăm că nu vom avea contestaţii şi, dacă vom avea un constructor bun, undeva în septembrie-octombrie, această construcţie va fi modernizată. Fondurile au fost alocate prin AFIR, din fonduri europene, cu o mică cofinanţare din partea primăriei, pentru avize. Lucrările se ridică la circa 350 mii euro”, a declarat Mădălin Ungureanu, primarul comunei Băleşti.

Un alt proiect prevede reabilitarea a două clădiri în satele Rasova şi Stolojani, în vederea înfiinţării unor cămine culturale. Lucrările se ridică la 200 de mii de euro pentru fiecare imobil, iar finanţarea este tot din fonduri europene. Lucrările ar urma să fie scoase la licitaţie în circa o săptămână.

O altă lucrare importantă este cea privind realizarea unui centru social de zi, cu îngrijiri la domiciliu, în satul Corneşti. Finanţarea ar urma să fie asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR), tot din fonduri de la Uniunea Europeană. Lucrările presupun reabilitarea unei clădiri care în trecut a fost sediul Primăriei Corneşti şi achiziţia unui autoturism. Centrul va deservi toate categoriile de vârstă. Investiţia se ridică la 200 mii euro, cofinanţarea primăriei fiind de 2%.

O investiţie majoră care va fi demarată în comuna Băleşti este cea de introducere a reţelelor de canalizare în cinci sate: Tălpăşeşti, Găvăneşti, Stolojani, Corneşti, de-a lungul drumului naţional, şi Corneştii Noi. Lucrările în valoare de 13 milioane de lei au fost scoase la licitaţie. Investiţia va fi dusă la îndeplinire cu fonduri guvernamentale, obţinute prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) II şi prevede şi realizarea unei staţii de epurare.

De asemenea, restul de lucrări la investiţia privind introducerea reţelei de canalizare în satul Ceauru au fost scoase la licitaţie, urmând ca în cel mai scurt timp să fie desemnat constructorul şi să înceapă lucrările. Finanţarea este asigurată prin PNDL I, în valoare de 1,8 milioane lei, cofinanţarea primăriei fiind de 300 mii lei.   

Autorităţile locale spun că au proiecte multe pentru care trebuie să asigure cofinanţări substanţiale din bugetul local, bani pe care nu îi au în totalitate. „Am făcut apel la Consiliul Judeţean. Noi, data trecută, nu am primit mai nimic. Am avut discuţii cu domnul preşedinte şi am cerut să reflecte foarte atent şi asupra noastră, să nu avem parte de blocaje. Ar fi păcat să pierdem finanţări europene şi guvernamentale pentru că nu avem cota de cofinanţare. Cofinanţările, având foarte multe proiecte, se ridică la sume mari, la 2 milioane de lei. Dacă aş primi de la Consiliul Judeţean 600-700.000 lei, aş fi foarte mulţumit, aş putea da drumul la cofinanţări şi nu aş bloca funcţionarea aparatului”, a explicat primarul comunei Băleşti.

Vizualizări: 4,308

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: