Cotă de energie pentru pensionari, nu şi cotă de cărbune

Minerii pensionari nu vor primi nici în acest an cota de cărbune de două tone pe an, de care au avut parte până în 2011. Ion Ruşeţ, consilier al directorului general al Complexului Energetic Oltenia, a spus că o astfel de facilitate nu a fost prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă. În schimb, mai sunt pensionari care primesc cotă de energie, în baza unei hotărâri de guvern din vremea în care premier era Adrian Năstase.

Minerii pensionari se plâng că nu mai au niciun fel de facilităţi. Aceştia ar vrea să primească măcar cele două tone de cărbune pe an, de care au avut parte până în 2011. Ion Ruşeţ a explicat la un post de televiziune că asta nu mai este posibil, pentru că facilitatea nu a fost prinsă nici în noul CCM. Ruşeţ a spus că problema a fost discutată cu partenerii sociali, dar s-a ajuns la concluzia că noul contract colectiv de muncă se aplică doar actualilor salariaţi, nu şi foştilor.

Ion Ruşeţ a admis că ar putea fi discutate facilităţi privind intrarea la baza de tratament de la Săcelu, dar asta numai în măsura în care va exista o cerere scrisă de la o asociaţie de pensionari din minerit.

Comisia mixtă administraţie-sindicate ar putea lua în discuţie o astfel de solicitare în şedinţa din 25 iunie. Tot atunci va fi discutat regulamentul de acces în baza de la Săcelu a salariaţilor, precum şi regulamentul de acordare a cotei de cărbune. „Vom stabili cu partenerii sociali cantitatea, preţul, perioada în care se fac solicitările şi perioada în care primesc cărbunele”, a spus Ion Ruşeţ la Tele3, estimând că vânzarea de cărbune către salariaţi va începe după 1 iulie.

Vizualizări: 1,541

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: