ANAF a adus băncile la uşa CE Oltenia

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a atacat miercuri, în conferinţă de presă, conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care anunţa că producătorul de energie a fost somat să plătească o datorie de 10,7 milioane de lei fiind la un pas de executare silită. Ciurel susţine că reacţiile au fost în lanţ, iar reprezentanţii băncilor la care CEO are împrumuturi au fost îngrijoraţi de veştile venite de la ANAF şi s-au înfiinţat la poarta companiei. „Când vom avea o reacţie, când vor fi certe aceste prejudicii, ne vom îndrepta împotriva instituţiei“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Ceea ce a declanşat întregul scandal a fost publicarea de către un ziar central a unor informaţii de pe site-ul ANAF din care rezulta că, la şase luni, CEO avea datorii la stat de 24 de milioane de lei şi că s-a aflat în executare silită. Despre această sumă, Ciurel spune că nu a plătit-o la timp, la înţelegere cu ANAF, pentru a face o compensare cu primăriile. După această informare, conducerea CE Oltenia a declarat că societatea nu a fost niciodată sub executare silită şi că nu are datorii la stat. La câteva ore, ANAF a dat un nou comunicat presei centrale susţinând că şi la momentul actual CEO a primit o somaţie de plată de 10,7 milioane de lei. Despre această sumă de 10 milioane de lei, Ciurel spune că reprezintă taxa pe stâlp pe care o poate plăti până la finalul anului şi că nu a primit nicio somaţie de plată.

Somaţie de plată

Ba mai mult, Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, susţine că în ziua în care a izbucnit scandalul, marţi, 20 octombrie, a primit o somaţie emisă de ANAF pe 6 octombrie pentru suma de 25,9 milioane de lei, dar că CEO achitase înainte cu două săptămâni suma de 15 milioane de lei. „Într-adevăr marţi după-amiază mi-a venit somaţia asta, dar nu am luat-o în considerare pentru că mi-a dat directorul Laurenţiu Ciobotărică hârtie care arăta că am plătit. ANAF mă somează pentru sume pe care le-am plătit. Ăştia pe care ne face somaţie sunt inventaţi acum. Sunt nişte sume trecute pe care noi le-am plătit cu 2-3 săptămâni înainte. Când am început să dăm telefoane a venit adresa asta. Ceea ce ne-au somat să plătim în 6 octombrie am plătit pe 28, 29 şi 30 septembrie. Somaţia a venit prima dată miercuri, pe care cred că au emis-o în urma scandalului“, a mai spus Ciurel. „Astăzi (n.r.- miercuri) la minister vreau să văd ce explicaţii o să dea domnului ministru Andrei Gerea“, a mai spus Ciurel.

După întâlnire, ministrul Andrei Gerea declarat presei că cei de la ANAF i-au spus că s-a respectat procedura, aceea de a pune pe site cifrele şi de a transmite somaţii dacă sunt necesare.Laurenţiu Ciurel a mai spus că va calcula prejudiciul creat de ANAF şi ar putea da instituţia în judecată.

ANAF fără frică

Însă scandalul datoriilor la ANAF a adus băncile la uşa CE Oltenia. „Marţi am avut zece bănci la telefon şi trei la uşă. Care spun, domnule dacă aveţi costurile blocate cum ne mai plăţi, retragem liniile de finanţare, ne daţi mai multe garanţii... Am încercat toată ziua să-i calmăm. (...) Asta s-ar putea să însemne pentru Oltenia poate 10 milioane de lei în plus pe an. Sper că s-au lămurit, au văzut hârtia“, a declarat directorul CEO.

El a mai spus că izvorul „încurcăturii“ este fie politic, fie la organizaţiile ecologiste. „Poate să fie politic, atac la premier, ştiţi penalul lui Ponta (n.r- Laurenţiu Ciurel) pe care-l ţine la complex şi l-a terminat, l-a dus pe pierdere. Dar poate să fie cu totul şi cu totul altceva şi fac acum legătura cu procesele tot mai dese şi intense pe care le avem cu organizaţiile ecologiste şi să fie o luptă pentru piaţă. Avem la 9 luni 11 TW produşi şi e posibil să ne ducem spre 15, ori în cele mai sinistre gânduri ale competitorilor eram trecuţi cu 13. Deranjează pe ceilalţi producători“, a mai spus Laurenţiu Ciurel.

„Sunt companii care ar dori să fie fin punct de vedere financiar în situaţia CE Oltenia“.

Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: