Cum angajează instituţiile de stat când sunt p o s t u r i l e blocate

O instituţie publică din Gorj a găsit soluţia pentru a face angajări şi când posturile sunt blocate de guvern. Şoferul, secretara, jurista ori femeia de serviciu sunt angajaţi prin intermediul altor firme, cu care Direcţia de Sănătate Publică Gorj încheie contracte de prestări servicii. Conducerea DSP Gorj spune că este o „portiţă” a legii la care a apelat după ce ministerul a blocat posturile. Guvernul a impus restructurări în instituţii pentru a reduce cheltuielile, dar la DSP doar au fost mutate de la capitolul „salarii” la capitolul „servicii”.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj îşi asigură o bună parte din oamenii de care are nevoie prin contractarea unor firme de profil, în loc să facă angajări pe posturile vacante. Conducerea instituţiei explică faptul că unitatea a fost restructurată masiv şi că nu poate face angajări, însă poate contracta aceste servicii, existând temei legal pentru acest lucru.

Un astfel de contract de prestări servicii este cu fostul şofer, care s-a pensionat, şi-a făcut o firmă şi lucrează în continuare pentru DSP Gorj. Între PFA Ciucă Iancu şi instituţia publică a fost încheiat un contract de prestări servicii transport persoane. La fel s-a procedat în trecut şi cu jurista, care a ieşit la pensie, a făcut un cabinet de avocatură, care a încheiat contract cu DSP Gorj. Fiecare primeşte 2.000 de lei pe lună.

Ivanov: Legătoreasa face serviciul de secretariat

Şi serviciile de secretariat sunt acordate de o firmă, care asigură şi serviciile de curăţenie. SC Ottopaserv a încheiat cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj contractele pentru servicii legătorie documente şi servicii de curăţenie.

Directorul economic al DSP Gorj, Carmen Ivanov, a confirmat faptul că serviciile de secretariat sunt asigurate de persoana care asigură şi legătoria documentelor. ”Legătoreasa face şi serviciul de secretariat pentru că n-avem ce face. Le face pe amândouă cât s-o putea. Nu ştiu cum o să se rezolve în viitor. Nu stabilesc eu singură”, a spus Carmen Ivanov, directorul economic al DSP Gorj.

O fostă secretară, Andreea Arşeanu, spune că legătoreasa este o femeie fără studii, ţinută ilegal în postul de secretară. ”Am stat doi ani secretară la DSP şi din concediu medical mi-au încheiat contractul cu firma de prestări servicii. Au spus că s-a restructurat postul, ceea ce este o minciună mare, pentru că pe postul meu acum stă o doamnă de la aceeaşi firmă de prestări servicii, numai că e legătoreasă. S-a vrut să plec eu intenţionat, doamna directoare economică nu m-a plăcut niciodată. Dacă au reziliat contractul cu firma ar fi trebuit să plece toate, nu doar eu, sunt angajate alte trei femei acolo de la aceeaşi firmă. Eu am făcut plângeri peste tot. Scopul a fost să o pună pe doamna aia acolo şi mie mi-au oferit postul de legătoreasă, dar eu nu am fost de acord, am şi eu o şcoală”, a spus Andreea Arşeanu, fosta salariată.

ALTE CONTRACTE

DSP Gorj a comunicat că are încheiate 13 contracte de prestări servicii. În afară de cele menţionate mai sunt contracte pentru pază, pentru servicii informatice şi de telefonie, pentru traduceri autorizate de documente medicale, pentru acces online la legislaţie. Direcţia are şi 66 de angajaţi cu contract de muncă.

ACUZAŢIE

Fosta salariată, Andreea Arşeanu, îi aduce şi alte acuzaţii directoarei Ivanov. ”Tot timpul se lua de mine, nu a fost deloc de acord cu mine de când am ajuns acolo, eu sunt mai frumuşică, am 30 de ani, tot timpul îmi reproşa că sunt o piţipoancă şi că mă îmbrăcam numai la costum. Tot timpul mă trimitea să mă schimb, să vin mai umilă, eu cred că era geloasă. Nu am înţeles ce treabă avea cu o fată de 30 de ani care încerca să-şi facă un loc în societate”, a spus Andreea Arşeanu.

Vizualizări: 309

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: