ANCHETĂ! Electricianul electrocutat nu avea echipament de protecţie!

Poliţiştii gorjeni au deschis o anchetă în ceea ce priveşte accidentul de muncă de joia trecută de la cariera Jilţ Nord a CE Oltenia, unde electricianul Ion Gabriel Bîldea şi-a pierdut viaţa după ce a fost electrocutat. Deși inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj au spus că acesta avea echipament de protecţie în momentul producerii nefericitului eveniment, oamenii legii spun exact invers. Și CE Oltenia a avut o reacție în acest caz. Printr-un comunicat de presă, reprezentanţii companiei au explicat că electricianul a beneficiat de mai multe sortimente de echipament de protecţie atât în 2015, cât și anul acesta. Cert este că, dacă l-a avut, nu l-a folosit.

Ion Gabriel Bîldea a decedat joi, 7 iulie, fiind electrocutat în timp ce făcea o revizie la o casetă electrică a carierei Jilț Nord. Reprezentanţii Poliţiei au anunţat vineri că bărbatul de 37 de ani nu avea echipament de protecţie corespunzător pentru a efectua manevre la caseta electrică. "Din primele cercetări efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că bărbatul a efectuat lucrările de mentenanţă fără a purta echipamentul de protecţie corespunzător, prezentând arsuri pe corp", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.
"Făcea o revizie într-o casă electrică, a făcut o decuplare și el cred că a vrut să șteargă praful dintr-o celulă electrică și a intrat în câmpul electric și s-a electrocutat. Era în salopetă, cu cască, era alături de el. Aveau galoși în casa electrică, încercător de înaltă tensiune. Acum vom vedea, suntem în cercetări", a afirmat în ziua producerii evenimentului Eugen Bașoldea, inspector de muncă în cadrul ITM Gorj.
Despre evenimentul care a avut loc la cariera Jilț Nord a fost informat și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, au anunțat reprezentanţii Poliţiei. Oamenii legii au întocmit în acest caz un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Cei de la CE Oltenia au explicat că Ion Gabriel Bîldea beneficiat de echipament de protecţie corespunzător. "Referitor la asigurarea echipamentelor de protecţie a muncii, precizăm că, din fișa de evidență a obiectelor de inventar aflate în folosinţa salariatului, reiese că acesta a primit în cursul anului trecut 12 sortimente pentru dotarea cu echipament individual de protecţie, iar în cursul anului curent încă 4 sortimente, printre care: cască cu vizieră, mânuşi electroizolante, bocanci, cizme înaltă tensiune, salopetă ignifugată, indicator tensiune", se arată în comunicatul CE Oltenia. În document se mai arată şi că "Exista autorizaţie de lucru pentru lucrările din cadrul reviziei programate. Instructajul de protecţie a muncii fusese efectuat înainte de eveniment, fişa de instruire a salariatului fiind semnată".
Reprezentanţii companiei energetice au ţinut să precizeze că acesta este primul accident mortal de la începutul anului şi până acum și că vor sprijini familia electricianului care și-a pierdut viața la locul de muncă cu 8 salarii medii brute pe unitate, conform Contractului Colectiv de Muncă (CCM) în vigoare.

Vizualizări: 1,288

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: