Deces în CEO. Angajatul refuzase sa intre la munca fără echipament!

Un angajat al Complexului Energetic Oltenia de la Cariera Jilț Nord a decedat joi, 7 iulie, după ce a fost electrocutat. Bărbatul lucra pe postul de electrician și efectua manevre la o casă electrică atunci când a fost izbit și a rămas fără suflare. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a demarat în acest caz o anchetă, dat fiind faptul că este vorba de un accident mortal. După deces au ieșit la iveală probleme legate de asigurarea echipamentelor de protecție, situație nerezolvata în CE Oltenia.


Electricianul Ion Gabriel Bîldea este din Mătăsari avea 38 de ani și o vechime în domeniu de peste 18 ani. Bărbatul presta activitate pentru secția de mentenanță a Carierei Jilț Nord. Joi a fost electrocutat în timp ce efectua manevre pentru o revizie la o casă electrică ce deservește cariera Jilț Nord. Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă au mers joi la cariera Jilț Nord pentru a ancheta evenimentul urmând ca după încheierea raportului să prezinte concluziile clare legate de circumstanțele în care s-a produs acest accident mortal. "Făcea o revizie într-o casă electrică, a făcut o decuplare și cred că a vrut să șteargă praful dintr-o celulă electrică și a intrat în câmpul electric și s-a electrocutat. Era în salopete, cu cască, era alături de el. Aveau galoși în casa electrică, încercător de înaltă tensiune. Acum vom vedea, suntem în cercetări", a declarat Eugen Bașoldea, inspector de muncă în cadrul ITM Gorj.

Colegii au fost primii care au încercat să-i acorde primul ajutor, însă nu au mai avut ce-i face pentru că bărbatul a decedat pe loc.


Depun plângere penală

Liderii sindicali din zonă spun că bărbatul a refuzat în urmă cu circa o lună mai intre în schimb, din cauza lipsei echipamentelor în unitate, drept pentru care atât el cât și ceilalți colegi ai săi au ajuns să fie cercetați disciplinar. "Au refuzat atunci să se mai ducă în carieră tocmai din cauza asta, lipsă de echipament și pentru faptul că le dădeau munci pe care ei nu ar fi trebuit să le facă. Tot timpul să lucreze sub tensiune și mă refer la curentul electric. Și pentru asta șeful lor Sergiu Giurescu i-a băgat la cercetare disciplinară. Este șef de secție și face numai abuzuri cu ei. Azi îi trimiseră la o casă electrică, unde era sub tensiune. El intră că îl puse șeful și se întâmplă ce se întâmplă", a declarat Bogdan Bejinaru, lider sindical la cariera Jilț Nord.

Ion Gabriel Bîldea era lider de grupă sindicală la Sindicatul Liber al Salariaților din CE Oltenia, condus de Corneliu Gârjoabă. Liderii organziației sindicale spun că vor face plângere penală pe numele șefilor din Cariera Jilț Nord fiind convinși că în acest caz se fac vinovați de decesul colegului lor.

"Vă dați seama că nu au fost condițiile necesare pentru revizia casei electrice. Trebuie decuplată de la tensiune, nu poate omul să intre înăuntru cu curent de 6.000 volți. Lipsă de echipamente, dacă verifică procuratura...Oricum o să facem plângere penală împotriva șefului de șecție. Sunt multe deficiențe, nu le-a mai dat cizme de nu știu când", a mai spus sindicalistul Bogdan Bejinaru.


SPRIJIN

Sindicatul Liber al Salariaților din CE Oltenia va sprijini familia lui Ion Gabriel Bîldea. Va acorda suma de 2:000 lei drept ajutor de înmormîntare. Cel mai probabil și CE Oltenia va ajuta familia îndurerată cu o anumită sumă de bani.

Vizualizări: 12,651

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: