Anchetă la CE Oltenia. Mii de copaci tăiaţi ilegal!

O suprafaţă de 15 hectare de pădure ce aparţine Complexului Energetic Oltenia a dispărut! Ocolul Silvic Șimian, unde se afla pădurea, și Poliția au început o anchetă, existând două variante. Fie pădurea a fost defrişată înainte și CEO a cumpărat un teren cu cioate, fie masacrul a fost făcut recent. Culmea este că CEO a început acum demersurile pentru a da în pază această suprafaţă de pădure, așa cum apare în acte, deşi acolo nu mai este nici un copac.

Complexul Energetic Oltenia a făcut demersurile pentru a da în paza Ocolului Silvic Șimian, din Mehedinți, o suprafaţă de pădure de aproape 15 hectare. Pădurarii au mers să verifice suprafaţa şi au constatat că în realitate este un teren viran, pentru că nu mai sunt copaci. Garda Forestieră a luat acum, la pas, pădurea pentru a vedea câţi arbori au fost tăiaţi ilegal, fără marcă silvică. Pădurarii, dar şi poliţiştii, fac o anchetă în acest caz. Au numărat până acum 3.500 de copaci tăiaţi ilegal, iar controlul nu s-a terminat! CEO nu comentează situaţia şi susţine că nu este afectată exploatarea cărbunelui.

Au tăiat 3500 de copaci
CE Oltenia a preluat, în 2013, mai multe hectare de pădure în comuna Șimian, de la familia Negrescu, în vederea extinderii capacităţii carierei Husnicioara. În total compania deţine aici 19 ha de fond forestier. Culmea este că până acum nu s-a ştiut că această pădure a fost rasă.
CE Oltenia a dat în paza Ocolului Silvic Șimian, tocmai pentru a tăierile ilegale, 3,5 hectare, anul trecut. Acum, compania începuse demersurile pentru predarea suprafeţei rămase. Numai că, la faţa locului, pădurarii au constatat că nu au preluat de la Complexul Energetic Oltenia o pădure, ci o suprafaţă de teren pe care se mai găsesc doar cioatele copacilor. Pădurarii au inventariat până acum 3500 de cioate. Și nu au terminat verificarea.
Adjunctul Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Vîlcea, Gheorghe Dinucă, se întreabă cum a putut cineva să transporte o cantitate de lemn atât de mare fără să fie observat: „Organele de cercetare vor stabili cine a tăiat, cum a tăiat şi unde a plecat materialul lemnos pentru că într-adevăr e o cantitate de material lemnos mare, care a fost expediată din teren şi nu sunt nici acte de punere în valoare şi nici documente potrivit legii. Cineva trebuie să fi văzut cum au dispărut”.
CONTRACT
Foarte important! Contractul încheiat de CE Oltenia cu proprietarii pădurii, familia Negrescu, specifică faptul că aceștia vor elibera terenul de masă lemnoasă. Chiar dacă ei sunt cei care au defrișat pădurea, nu au făcut-o legal. În plus, este bizar că CEO a cumpărat un teren pe care nu l-a exploatat nici după trei ani.
NU COMENTEAZĂ
Conducerea Complexului Energetic Oltenia nu a comentat situaţia, menţionând că ancheta nu încurcă exploatarea de cărbune din zonă, deoarece activitatea este suspendată. În acest caz a început o anchetă și Poliţia din Mehedinți. Oamenii legii au luat la mână contractele în baza cărora CEO a achiziţionat suprafeţele de pădure de la proprietari.
DEFRIȘARE RECORD
Cei care cunosc situaţia sunt localnicii din zonă. Ei le-au declarat jurnaliştilor că se taie şi ziua, şi noaptea. Aceasta defrişare de pădure este cea mai mare din zonă, spune şeful Ocolului Silvic din localitate, Vergil Nicolicioiu.

Galerie foto



Vizualizări: 6,116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: