Angajaţii CEO, tot mai bolnavi. Sindicalist: Unii muncesc de peste 30 de ani în condiții grele

Peste o sută de angajați ai Complexului Energetic Oltenia se află în concedii medicale din cauza condițiilor grele și periculoase în care își desfășoară activitatea. Această situație ar putea trena mult timp ținând cont că media de vârstă a angajaților este de 50 de ani. De o întinerire a forței de muncă nici nu încape vorbă. Cel puțin, nu în viitorul apropiat.

127 de mineri și energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia sunt în concediu medical în această perioadă. Sorin Olaru, directorul Departamentului Resurse Umane din cadrul CEO, susține că, în general, oamenii au afecțiuni ale sistemului osos: „Nu ştiu cum au ajuns toţi 80 la acelaşi medic. Sunt afecţiuni ale coloanei, desigur, ca urmare a muncii depuse”. Sindicaliștii au reacționat după declarația lui Olaru și au ținut să-i reamintească faptul că mulți dintre salariați muncesc în condiții grele de zeci de ani. „Să nu uităm că vârsta medie în compania aceasta este de 50 de ani. Majoritatea salariaților din CEO lucrează în condiții grele, periculoase, vătămătoare, ceea ce duce, în timp, la înrăutățire a stării de sănătate a salariaților. De aici, vin și aceste situații. Spunea dânsul că e un medic care are mai multe medicale date mai multor salariați, dar eu consider că medicul este responsabil. Eu nu cred că își permite să pună un diagnostic dacă nu are fundament. Problema principală rămâne gradul de îmbătrânire a salariaților din CEO și uzura acestora. Unii muncesc de peste 30 de ani în aceste condiții grele”, admite Dumitru Pîrvulescu, liderul FNME.

Întinerirea forței de muncă este în stand by. „Întinerirea este puțin probabilă atâta timp cât nu o să avem un plus de personal la numărul mediu. Eu mă îndoiesc că acest lucru se va întâmpla la anul și vom putea angaja colegi mai tineri. Dacă plecau în vară colegii care au intrat în prepensionare, acum vârsta medie ar fi fost cu doi sau trei ani mai mare. Situația este foarte delicată. Încă nu se spune concret ce se dorește cu această ramură a energeticii. Dacă s-ar ști clar cu ce funcționăm în 2025-2030, s-ar face o politică de personal adecvată și ar trebui să întinerim personalul. Sper ca actualul Guvern să definitiveze acea strategie energetică în sensul de a o modifica pentru că acum nu este deloc în favoarea noastră”, este mesajul sindicalistului.

Vizualizări: 3,831

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: