ANI îl face incompatibil pe Gorun pentru o funcţie pe care nu a ocupat-o vreodată

Adrian Gorun este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate pentru funcţia de secretar general al Comisiei de Prognoză, funcţie pe care nu a ocupat-o însă nicio clipă. Gorun spune că incompatibilitatea constatată în cazul său este una "anapoda", atâta timp cât el nu a ocupat funcţia respectivă vreodată. 
Gorun, care este de mai mulţi ani rector al universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, fost secretar general al Ministerului Educaţiei, afirmă că a comunicat ieri un punct de vedere către ANI, în care explică situaţia în care se află. "Este o cercetare făcută anapoda. Le-am transmis o reacţie după ce am aflat despre demersul dumnealor. Eu din 19 ianuarie 2008 am părăsit postul de secretar general la Educaţie şi am comunicat atunci că nu mă voi duce nici măcar un minut la Comisia de Prognoză. Nu am fost o clipă în funcţia respectivă, nu am trecut pe acolo vreodată, iar dacă ei nu şi-au reglementat problema aceasta e problema lor. Eu pot să fiu incompatibil eventual pe hârtie, dar prin fapte niciodată", afirmă Adrian Gorun.
 Fostul secretar general al Ministerului Educaţiei susţine că ancheta ANI a început cel mai probabil în urma unei sesizări depuse în campania electorală din toamna trecută, când el a candidat pentru un post de deputat pe listele Partidului Democrat Liberal. Gorun menţionează însă că sesizarea respectivă nu are o fundamentare reală atâta timp cât el nu a ocupat funcţia de conducere de la Comisia de Prognoză pentru a fi incompatibil cu calitatea de membru al unui partid politic.
 Agenţia Naţională de Integritate a constat că secretarul general al Comisiei Naţionale de Prognoză, Adrian Gorun, este incompatibil cu funcţia, pentru că este şi membru al PDL. Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că Adrian Gorun se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine atât funcţia secretar general al Comisiei Naţionale de Prognoză, cât şi calitatea de membru al unui partid politic, se arată într-un comunicat de miercuri al instituţiei. "Menţionăm faptul că suspendarea lui Adrian Gorun din funcţia publică de Secretar General al Comisiei de Prognoză, prin Decizia Primului - Ministru din data de 3 aprilie .2009, nu are drept consecinţă încetarea stării de incompatibilitate în care se află începând cu luna septembrie 2008, dată la care a devenit membru al unui partid politic", se arată în comunicatul ANI.
 Agenţia, în consecinţă, a dispus comunicarea actului de constatare premierului Emil Boc. Potrivit Legii 144/2007, ANI a declanşat procedura de verificare cu privire la posibila stare de incompatibilitate în care s-ar afla Adrian Gorun, pe de o parte înalt funcţionar public, iar, pe de altă parte, candidat la Alegerile Parlamentare 2008 pentru Camera Deputaţilor din partea unui partid politic. De asemenea, potrivit dispoziţiilor articolului 34, alin (3) din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, "înalţii funcţionarii publici şi funcţionarii publici de conducere pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu". 
Mai mult, articolul 98, alineatul 3 din Legea 161/2003, "funcţionarii publici care, potrivit legii, fac parte din categoria înalţilor funcţionari publici nu pot fi membri ai unui partid politic, sub sancţiunea destituirii din funcţie".

 Suspendat din ceea ce nu a fost

 Pentru alegerile Parlamentare din 2008, Adrian Gorun a candidat din partea PDL pentru Camera Deputaţilor. În 30 aprilie, Gorun a fost suspendat, la cerere, prin decizie a premierului Emil Boc, din funcţia de secretar general al Comisiei Naţionale de Prognoză, postul fiind preluat de către directorul Direcţiei de analize şi prognoze regionale din cadrul instituţiei, Marian Neagu.
Adrian Gorun a ocupat, până la data de 16 ianuarie 2008, funcţia de secretar general al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Din data respectivă, prin decizie a primului-ministru, Adrian Gorun a fost eliberat din funcţia de secretar general al ministerului şi numit în funcţia de secretar general al Comisiei Naţionale de Prognoză. Gorun a acuzat atunci schimbarea din funcţie şi a depus o plângere împotriva premierului din acea perioadă, Călin Popescu Tăriceanu, despre care nu s-a mai auzit însă nimic, rectorul punând schimbarea sa pe presiunile politice făcute atunci de PNL Gorj, ca partid de guvernământ, la adresa sa.

Vizualizări: 264

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: