Tone de peşte mort pe Jiu după golirea barajului de la Vădeni

Prăpăd pe Jiu, ieri dimineaţă, unde golirea barajului din zona Vădeni, a lăsat peştii fără apă. Tone de puiet, dar şi peşti de câteva kilograme, ştiuci de o jumătate de metru sau somn la fel de mare, s-au zbătut pe uscat în căutarea unei picături, localnicii din zonă făcându-şi acum provizii pentru mai multe zile. Toate astea se întâmplau în timp ce şeful de la Hidroelectrica Târgu Jiu întreba pe un ton extrem de serios unde sunt peştii morţi...

 Greu de descris imaginile cu peştii ce stăteau cu burta la soare pe balta ce devenea tot mai mică odată cu scurgerea apei din lac. Zeci de oameni s-au oprit pe podul de la Vădeni pentru a se uita la albitura ce era într-un contrast evident cu apa jegoasă a Jiului. Printre aceştia unul singur nu vedea ieri la prânz vreun peşte mort. Cel în cauză era Adrian Miulescu – directorul de la Hidroelectrica Târgu Jiu, care, în ciuda faptului că ore în şir peştii cu burta la soare au fost purtaţi de apa Jiului în aval, spunea că nu vede niciun peşte mort. "Peşte mort? Unde? Unde? Vedeţi dumneavoastră vreunul pe aici?", se minuna Miulescu în întrebări care cu siguranţă nu vizau peştii în sensul de proxeneţi ci de fiinţe care îşi duc existenţa în apa colmatată a Jiului.
 
 Peşti căraţi cu sacul sau cu plasa

 Peştii pe care nu-i vedea administratorul barajului de la Vădeni erau prinşi însă chiar sub nasul acestuia de cei care au profitat de o asemena mană cerească. Mai mulţi bărbaţi au intrat în mâlul de câţiva metri grosime şi, mergând pe o conductă aflată în lac, au ajuns în zona în care grămezi de peşti muriseră în ultimele ore. Oamenii au ieşit de acolo plini de nămol din cap până în picioare, dar cu sacii plini de peşte, lucru care a contat cel mai mult. "Peşte proaspăt, uite aici, ce dacă-i negru acum de la cărbunele ăsta că se spală şi se pune în tigaie şi să vedeţi ce bun e", spunea ieri fericitul posesor al unei jumătaţi de sac de peşte. Probabil mai mult nici nu-i trebuia că peştele se mai şi împute, iar el cu toată familia lui nu putea mânca mai mult, ori cât şi-ar fi dorit.
 Ceva mai jos, în aval de podul de la Vădeni, în zona podului pe care trecea Mocăniţa pe vremuri, puştii de 10-12 ani, dar şi oameni în vârstă, îşi dădeau coate pe ambele maluri îndiguite ale râului pentru a prinde captura cea mare. "Am peşti şi prin buzunare, numai din ăia de-ai mari. Uite, am o pungă, cred că sunt cel mai tare din cartier că ăştia ailalţi nu au adunat atâţia", spunea unul dintre puştii care s-a riscat să înoate vreo 10 metri în largul apei pentru a prinde un somn de câteva kilograme, pe care însă l-a ratat. Puştiul avea însă în plasă o ştiucă de vreo 30 de centimetri şi era liniştit că, pe lângă ştiucă, băga mâna în apă, pe mal, şi scotea clean, caras şi orice îi mai pica la mână. Şi în tot acest timp, un şef de la Hidroelectrica se întreba sus, pe baraj, unde sunt peştii morţi.

 Pescarii sunt extrem de supăraţi

 Barajul de la marginea oraşului a fost golit ieri dimineaţă pentru manevre tehnice. Cei de la Hidroelectrica nu s-au gândit însă şi peştii din apă, spre disperarea pescarilor care sunt cu taxele plătite la zi la Asociaţia ce le reprezintă interesele. "Ştiau domnule că golesc barajul ăsta şi sigur puteau să evite dezastrul ăsta. Sunt milioane de puieţi morţi, plătiţi cu banii noştri de la Asociaţie. După ce că avem taxele aşa cum le avem, adică mari, nenorociţii ăştia ce fac cu barajul. Păi nu-i păcat?! Pe mine dacă mă prindea jandarmul că prindeam fără permis un peşte doi mă ardea nu mă rupea. Ei au nenorocit tot barajul şi nu le face nimeni nimic. Nu-i corect deloc", spunea un pescar supărat că golirea barajului îi stricase planurile de a pescui în zonă, la undiţă, pentru restul săptămânii. Iar omul nu era singurul care spunea aşa ceva. "L-au nenorocit, nu mai e un peşte viu acum în barajul ăsta. Jumătate e mort deja, iar restul o să moară de acum încolo, după ce trece prin turbinele lor".

 Asociaţia Pescarilor vrea daune

 Şeful Asociaţiei Pescarilor, Nicolae Tonca, a venit şi el în zonă şi, cu tristeţe, a anunţat moartea câtorva tone de peşte pe care asociaţia îl pusese pentru pescarii din judeţ în această primăvară în lacul ce tocmai era golit. "Pagubele pentru noi sunt foarte mari pentru că numai anul acesta am adus aici puiet de 200 de milioane de lei vechi pe care l-am luat de la staţiunea piscicolă din Târgovişte. Adusesem aici 300.000 de larve embrionare de şalău, care se şi prinseseră. Situaţia asta putea fi evitată pentru că peştele care nu a murit sus în lac, în lipsa apei, moare încoace, în aval, când trece prin turbine, unde apa este extrem de turbionate. Puteau să facă golirea apei în trepte, în 2-3 trepte, puteam să intervenim noi, să dăm o mână de ajutor ca să mutăm peştele şi să nu fie antrenat mâlul acesta din lac", spune Tonca.
 Mai mulţi jandarmi şi poliţişti comunitari au încercat să împiedice oamenii să intre în lacul colmatat cu praf de cărbune provenit din Valea Jiului, dar cei mai curajoşi au înaintat în nămolul de câţiva metri pentru a lua de acolo peştii morţi. Garda de Mediu, prin noul său director Gheorghe Sanda, promite o anchetă pentru a vedea în ce condiţii s-a realizat deversarea lacului. Asta în timp ce Adrian Miulescu spune că Hidroelectrica are un grafic aprobat de Apele Române pentru a goli lacul. Graficul nu spune însă nimic de peştii din apă, peşti care acum nu mai sunt, iar despre moartea lor şefii de la Hidroelectrica nu spun nimic. În fond, în anii trecuţi, aceiaşi societate a deversat barajele tot pe nepusă masă şi din cauza asta au murit oameni surprinşi de viitură, fără ca să fie cineva tras la răspundere, aşa că nişte tone de peştişori nici nu mai contează acolo...


Galerie foto


Vizualizări: 487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: