Antonie, trimis în judecată! Reţeta afacerii „Furtunul”

Directorul Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia, Daniel Antonie, a fost trimis în judecată, pentru abuz în serviciu, alături de directorul economic Vasile Ghimiş şi administratorii Florin Temelie şi Sever Giurcău. Acesta este cel de-al doilea dosar al lui Daniel Antonie, care este nevoit să părăsească postul de director de la Divizia Minieră. Procurorii explică felul în care firma familiei Giurcău a ajuns să aibă contracte cu CE Oltenia. Giurcău şi Temelie au depus oferte, în numele altor societăţi, cu preţuri mult mai mari decât cele propuse de ei, mimând astfel o licitaţie corectă.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada octombrie 2013-martie 2014, Daniel Antonie și Vasile Ghimiș, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul CE Oltenia, au dispus, cu încălcarea legii, achiziționarea la preţuri exorbitante, a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 truse sanitare de prim ajutor. Inculpaţi în dosar sunt şi administratorii firmei SC TFR Teminvest SRL, de la care au fost cumpărate, Daniel Giurcău şi Florin Temelie. Giurcău este fratele şefului Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, Mădălin Giurcău.

Nu e prima afacere

Nu este prima dată când familia Giurcău are contracte de felul acesta la CE Oltenia. Soţia lui Giurcău, Loredana Giurcău, a avut şi ea un contract de peste 400.000 de lei, pentru truse medicale. Firma Readingstar 2012 SRL a fost înfiinţată în decembrie 2012, iar în 2013 a obţinut un contract bănos cu CE Oltenia pentru livrarea de truse medicale, completându-şi activitatea cu câteva contracte de curăţenie la şcoli din Gorj. Profitul înregistrat de firma soţiei lui Giurcău a fost în 2014 de peste 450.000 de lei, reprezentând trei sferturi din cifra de afaceri. La începutul anului 2015 firma a fost băgată în faliment, pronunţat rapid de judecători, deşi firma a dat o ţeapă de 150.000 de lei bugetului de stat. În rechizitoriul DNA se precizează că achiziţia a fost făcută de la două firme, dar se precizează doar una, SC TFR Teminvest SRL.

Au depus oferte false

În acest dosar, prejudiciul adus CE Oltenia este 415 de mii de lei, iar compania s-a constituit parte civilă în procesul penal aflat pe rolul instanţei din Gorj. Procurorii explică şi cum se aranjează o licitaţie. „Ajutorul” acordat de Temelie și Giurcău a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societăţilor pe care le administrau, la preţuri supraevaluate de circa 6-7 ori faţă de preţurile lor de achiziţie.
Pe de altă parte, aceeaşi inculpaţi au depus oferte în numele altor societăţi, fără consimţământul administratorilor acestora sau în numele unor societăţi administrate de rude sau prieteni apropiați, dezavantajoase față de ofertele firmei câștigătoare. Daniel Sever Giurcău este administratorul de fapt al SC TFR Teminvest SRL, firma implicată în dosar, iar Florin Temelie administrator de drept.

SECHESTRU

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Antonie Daniel și Ghimiș Vasile.

RECŢIE

Administratorul Florin Temelie a declarat presei locale faptul că are preţuri pe care la care a vândut şi altor firme şi că nu îl cunoaşte pe Daniel Antonie. El a mai spus că Sever Giurcău este cumnatul său.

Vizualizări: 4,679

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: