Anunță grevă generală în Sănătate

Radu Vasile, co-preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, anunță că încep pregătirile pentru grevă generală în sistemul sanitar. Acesta a spus că pe 5 octombrie se va declanşa procedura grevei de avertisment, iar în data de 12 octombrie se va demara acţiunea de pichetare a ministerului Sănătăţii.

„De  nouă luni, noi aşteptăm să renegociem Contractul Colectiv de Muncă pe sector şi nimeni nu face nimic. Avem o problemă cu indemnizaţia de hrană care este un beneficiu acordat salariaţilor şi nu o creştere salarială. Nu poţi să o impozitezi. În Acord se mai stipula că plata orele suplimenatare să se facă în procent de 100 %, iar legea spune că până la 100%. Acordarea sporurilor pentru cei care lucrează în ture se aplică la salariul din ianuarie şi nu la cel din martie. Nu solicităm majorări salariale, ci doar să se aplice legea în mod corect”, a explicat Radu Vasile.

Potrivit acestuia, acordarea sporurilor de gardă şi de tură trebuie să se raporteze la salariul de bază.

„Introducerea echității în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul (reducerea stagiului de cotizare proporțional cu timpul lucrat în cadrul celui de-al doilea CIM). Acordarea voucherelor de vacanță la toți salariații din toate unitățile sanitare și eliminarea cheltuielilor cu aceste vouchere din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condițiile de muncă. Nu vrem alte legi, noi vrem să se aplice corect legea salarizării unice. I-m spus doamnei ministru problemele noastre, le cunoaşte dar nu a înteprins încă nimic”, a adăugat Radu Vasile. (A.A.)

Vizualizări: 1,709

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: