Apă care arde roşiile şi otrăveşte animalele, într-o comună din Gorj

Localnicii dintr-un sat din Slivileşti au rămas fără apă de băut tocmai acum când temperaturile înroşesc termometrele. Cetăţenii din Miculeşti au două surse de alimentare, însă apa nu este potabilă din cauza activităţilor miniere care se derulează în zonă. În aceste condiţii oamenii sunt nevoiţi să cumpere apă, unii şi de la zeci de kilometri.

În Miculeşti sunt două surse de apă, fântânile din gospodăriile localnicilor şi sistemul carierei Jilţ Sud, care alimentează tot satul. Apa de la fântâni are o culoare galbenă şi un miros de motorină. Cea din sistemul de alimentare nu doar că nu este potabilă, mai este pornită și la program. "Nu e bună apa. E și cu nisip, și cu nămol, e galbenă. Eu nu consum apa. Am bunarul, dar nici acolo, cu câteva luni în urmă parcă mirosea a gaz, a motorină, cine știe?! Probabil de la carieră se infiltrează și ajunge și în fântâni. La stație nu se face tratamentul corespunzător", a spus Tatiana Carlaonț din satul Miculești.
Localnicii spun că de cele mai multe ori apa nu este bună nici măcar pentru udat. "Nu este bună apa de băut, vine roșie, asta pentru că a fugit și malul și bazinul de alimentare. Nici la animale nu le dăm să bea. Nu este bună nici pentru plante. Am udat roșiile și s-au uscat, s-au ars. Numai din cauza carierei, care ne afectează foarte mult. Au crăpat și casele", a spus Cosmin Carlaonț.
Oamenii spun că sunt nevoiți să cumpere lichidul vieții, asta pentru că la niciuna dintre surse apa nu este potabilă. "Nu folosim apa. Ne-au scris și pe stâlpi că nu e bună, să nu bem că este industrială. Ne ducem la Motru și la Meriș cu taxiul și cumpărăm. În fântâni nu mai este bună de vreo 7-8 ani, înainte să fie cariera aici apa era potabilă", explicat Maria Stăniloiu, o localnică.
Cetățenii din Miculești spun că sistemul de apă realizat de carieră pentru alimentarea satului este o investiție prost făcută. "Nu e bună de băut din cauză că nu a respectat tehnologia. Domnii de la carieră au păpat banii - 3.3 milioane. În loc să facă sistemul unde este zonă fertilă a făcut acolo în carieră. De acolo vine apa. Ne-au luat izvoarele. Eu cumpăr apă potabilă", a comentat Petre Stăniloiu.
Sunt localnici care merg până în Motru pentru a cumpăra apa și astfel își fac provizii pentru o vreme.
REACŢIE
Primarul Sorin Bucurescu spune că situația din Miculești și Știucani e cunoscută de autoritățile locale pentru că oamenii l-au bombardat cu sesizări și reclamații. „Apă potabilă în cele două sate nu este deloc, iar cea menajeră e după program. Problema se trage de la minerit pentru că în fiecare an exploatarea de cărbune de aici s-a extins, ei s-au dus cu excavările în jos și au afectat pânza freatică. Practic, nu prea avem ce face”, mărturisește primarul.

Galerie foto





Vizualizări: 2,954

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: