Au ales profesionala în locul liceului

Sute de elevi au optat în acest an pentru şcolile profesionale, anunţă reprezentanţii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj. Dacă unele meserii au fost luate cu asalt de absolvenţii de clasa a VIII-a, altele au fost ignorate complet. Însă, dacă la profesională s-au mai ocupat cât de cât locurile, la liceu sunt şi mai mari probleme pentru că sunt școli din Târgu Jiu care riscă să nu-şi facă planul de şcolarizare în acest an.

La Liceul ”Henri Coandă” din Târgu Jiu sunt zeci de solicitări pentru școala profesională, atât de multe că directoarea Marcela Mrejeru a solicitat chiar și o suplimentare a locurilor. Cele mai solicitate au fost de tinichigiu auto. ”Într-adevăr am completat numărul de clase și avem și cereri peste, aşteptăm aprobarea pentru o suplimentare care ni s-a și promis. Școala profesională, iată, are rezultate deosebite, prinde curaj și prinde putere în judeţul Gorj, ceea ce este un lucru deosebit. Cel mai căutat profil a fost tinichigiu-vopsitor auto și estetică și cosmetică. Am cerut deja suplimentare pentru că avem cereri în plus. Am avut 28 de locuri, dar avem mult mai multe cereri”, a spus Marcela Mrejeru, directorul Liceului ”Henri Coandă”.

Locuri libere în licee
Cât privește ocuparea locurilor la liceu, situația nu este prea roz. ”Pe liceu încă nu s-au ocupat locurile, încă se lucrează la acest lucru și noi sperăm să ne facem planul de școlarizare, pentru că am avut și o amplă campanie de promovare, am muncit foarte mult, am mers la toate școlile generale. La liceu avem patru clase în planul de școlarizare”, a mai spus Marcela Mrejeru, director.
La Liceul Energetic, sunt locuri disponibile şi la liceu, dar mai ales la profesională. Doar opt elevi au ales învăţământul profesional. ”La profesională am mers pe o cifră de trei clase, până în prezent nu am ocupat decât opt locuri, întrucât elevii au așteptat să-și vadă notele la evaluare. Noi avem un parteneriat și cu Complexul Energetic Oltenia care expiră la sfârșitul anului 2017, dar pe care dorim să-l extindem. Avem un profil de sudori pentru industria energetică, avem operatori cazane și turbine și o a treia meserie este electromecanic frigotehnist”, a spus Ionel Oană, directorul Liceului Energetic.

Suplimentare la profesională
Șeful inspectoratului școlar crede că anul acesta numărul elevilor care vor merge la profesională va fi mai mare ca în anii trecuți. ”Eu am văzut situații unde sunt 42 de candidați pe 14 locuri, la tinichigiu auto la Liceul 5 din Târgu Jiu, și situații unde nu este înscris nimeni pe locurile respective. Oricum, din ce discutam cu colegii care se ocupă de înscrierea în învățământul profesional sunt în jur de 300 de copiii înscriși până acum în aplicație, eu cred că o să ne facem planul”, a spus Ion Ișfan, inspectorul școlar general al ISJ Gorj. Absolvenții de clasa a VIII-a mai au încă timp să se înscrie pentru una din cele două forme de învățământ.

Vizualizări: 972

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: