Ce localităţi au primit bani de la guvern după inundaţii

Guvernul a alocat judeţului Gorj suma de 9,5 milioane de lei pentru primăriile afectate de inundaţiile şi alunecările de teren din luna iunie. Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, banii vor fi folosiţi pentru refacerea drumurilor, podeţelor şi consolidarea terasamentelor. Cei mai mulţi bani vor ajunge la Primăria Baia de Fier- mai exact 1521 mii de lei, iar cei mai puţini la Vladimir, respectiv 30 de mii de lei. Primarii se declară mulţumiţi de sumele primite.


Gorjul a primit exact sumele solicitate de către Instituţia Prefectului, excepţie face Primăria Licurici care a cerut 100 de mii de lei pentru decolmatarea unui pârâu, însă banii nu s-au aprobat din cauză că trebuie solicitaţi la Mediu. „A fost alocată suma solicitată de noi pentru 12 unităţi administrativ-teritoriale şi pentru Consiliul Judeţean. Este vorba despre 9.685,8 mii de lei. Sumele primite au fost cele solicitate, cu excepţia comunei Licurici pentru că banii s-au acordat prin Ministerul Dezvoltării”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.
Primăriile care urmează să primească bani sunt: Novaci- 97 mii de lei; Alimpeşti- 440 mii de lei; Baia de Fier- 1521 mii de lei; Bustuchin- 855 mii de lei; Bumbeşti Piţic- 155 mii de lei; Căpreni- 49 mii de lei; Dănciuleşti- 50 de mii de lei; Hurezani- 250 mii de lei; Roşia de Amaradia- 897,8 mii de lei; Stăneşti- 207 mii de lei; Turcineşti- 34 mii de lei şi Vladimir- 30 de mii de lei.
Şi Consiliul Judeţean va primi bani de la Guvern pentru refacere şi consolidare terasamente DJ 675 C, sat Corsoru, comuna Alimpeşti. „Aşteptăm ca hotărârea să se publice în Monitorul Oficial, după care sumele vor fi virate direct în bugetele autorităţilor locale respective pentru a fi cheltuite pe proiecte tehnice pentru că sumele sunt estimative, dar ele au fost evaluate şi de către autoritatea locală şi de către o comisie specială, numită prin ordin al prefectului”, a mai precizat Sorin Arjoca.

Primarii mulţumiţi de „împărţeală”
Primarii se declară mulţumiţi de sumele primite şi spun că vor să demareze lucrările cât mai repede. „Am avut avut două alunecări de teren în Baia de Fier, drumurile de la Cernădia au fost distruse în proporţie de 85%, avem un podeţ de refăcut, avem o porţine de asfaltat avariată foarte rău în satul Cernădia, trebuie să facem proiectele pentru zidurile de sprijin, sperăm să ne încadrăm în suma respectivă”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier.
Şi edilul local de la Vladimir spune că banii sunt suficienţi, chiar dacă a primit doar 30 de mii de lei. „Trebuie să refacem un drum vicinal de 0,8 km, cred că banii sunt suficienţi pentru efectuarea lucrărilor”, a declarat Ion Ianăşi, primarul de la Vladimir.
Pentru prima dată, Roşia de Amaradia primeşte suma pe care a solicitat-o. „Banii sunt suficienţi pentru eliminarea efectelor calamităţilor din perioada 13-15 iunie, când au căzut precipitaţii pe raza comunei, am avut rupere de nori, apele de pe versanţi s-au acumulat în debit foarte mare şi au distrus infrastructura drumurilor, au măturat balastul de pe drumuri, drumurile devenind impracticabile. Sunt şi drumurile de tarla care au devenit impracticabile”, a declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia.

Vizualizări: 383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: