Apă cu porţia pe caniculă la Bălăneşti. „E bătaie de joc!”

Supărare mare în rândul cetăţenilor din comuna Bălăneşti care se plâng că de câteva zile nu au apă deloc la robinete. Oamenii dau vina pe primar că nu gestionează corespunzător situaţia şi îl acuză că i-a minţit în repetate rânduri că va remedia problema, însă nu s-a întâmplat. Primarul Ovidiu Pungan spune că este apă în comună, doar că se dă la program. Cât despre rezolvarea situaţiei, primarul afirmă că are solicitare depusă la Ministerul Dezvoltării.

Cetăţenii din Bălăneşti primesc apă o zi da, una nu, încă de la începutul săptămânii. Seceta, dar şi inconştienţa unor cetăţeni care îşi udă grădinile cu apă din reţeaua publică au contribuit şi ele la apariţia problemei. „Nu avem apă deloc la robinete, este o bătaie de joc la adresa noastră, a oamenilor. Nu este posibil ca pe o aşa caniculă să stăm fără apă că nu este primarul în stare. A spus că vine el şi rezolvă situaţia şi de aia l-am ales, dar ne-a minţit. Este chin să stai fără apă”, a declarat Petre Horhoianu, din Bălăneşti.

Primarul Ovidiu Pungan spune că problema apei este mai veche şi apare ori de câte ori e secetă. „Am solicitare la Ministerul Dezvoltării pentru mărirea sursei de capacitate de apă, anul acesta ne vom lupta, dar dacă voi obţine finanţarea, anul viitor se va schimba situaţia. Pur şi simplu nu se adună apa în foraje, iar în al doilea rând oamenii nu sunt conştienţi, în loc să-şi păstreze strictul necesar, ei se apucă să-şi ude grădinile”, a spus primarul din Bălăneşti.

Oamenii s-au plâns prefectului

Sistemul de apă din Bălăneşti este din 2009 şi sunt racordate la el peste 800 de gospodării. „De luni suntem la acest program, dar în capetele de reţele, apa nu ajunge mai deloc, fiindcă nu pot să dau nici pe sate. Sunt 26 de kilometri de reţea de apă, dar 10 kilometri este conducta principală, după care se ramifică. Sunt nişte foraje de suprafaţă care pe perioada de secetă nu se strânge apa”, a mai spus Ovidiu Pungan.

Rând pe rând sesizările legate de lipsa apei au ajuns şi la Instituţia Prefectului Gorj. Prefectul Ciprian Florescu spune că situaţia este încă „sub control” şi că majoritatea comunelor au probleme cu apa din cauza secetei. „În acest moment, s-a pus în aplicare restricţionarea programului de livrare a apei, aceste probleme apar pe fondul secetei, lipsei precipitaţiilor, însă există şi o altă cauză, este vorba despre aducţiunile de apă care fie sunt subdimensionate, fie nu au sursele de captare bine puse la punct. Bineînţeles, vorbim şi despre risipa de apă, ştim foarte bine că mulţi cetăţeni apelează la reţelele publice de apă pentru a-şi uda grădinile”, a declarat Ciprian Florescu, prefectul judeţului Gorj.

Vizualizări: 3,062

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: