Cruci de pomenire, realizate de elevi. Muzeu unic în Oltenia

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Palatul Copiilor şi Primăria Târgu Cărbuneşti au finalizat cea de-a cincea ediţie a Taberei de Pictură Religioasă „Lumină din Lumină”. În această ediţie, zece elevi şi profesori au realizat, în doar trei zile, zece cruci de pomenire şi au reuşit să restaureze şi o parte din crucile deja expuse în Muzeul Crucilor de la Măceşu. Parte din crucile restaurate au o vechime considerabilă, chiar şi 130 de ani.

Muzeul Crucilor de la Măceșu a fost inaugurat în septembrie 2012. În cadrul acestuia au fost adunate zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului. Cel mai vechi exponat este o cruce tip troiță, veche de mai bine de 130 de ani, adusă din Vladimir. Tabăra „Lumină din lumină” a fost organizată pentru prima dată în vara anului 2013, având ca obiectiv, pe lângă realizarea de picturi şi sculpturi cu subiect religios, și restaurarea crucilor din muzeu.

Muzeul crucilor de la Măceşu este unicat în toată zona Olteniei. În ediţiile anterioare s-au făcut cruci de pomenire închinate unora dintre personalitățile culturii românești. Printre aceștia se numără artiști plastici renumiţi, ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică sau Amza Pellea, interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.  Fiecare cruce din muzeu are propria semnificaţie. Crucile de căpătâi se pun la capul mortului, iar cele de pomenire sunt făcute pentru iertarea păcatelor persoanei decedate. Pe unele sunt scrise replici sau citate celebre care au aparţinut celor pomeniţi. Prin aceste cruci, cei decedaţi sunt pomeniţi şi nu sunt uitaţi niciodată.

Galerie foto



Vizualizări: 1,195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: