Apa, motiv de scandal la Tismana

O conductă de apă este motiv de scandal în oraşul Tismana. Compania de Apă Oltenia are în plan să introducă o nouă conductă de apă, iar aceasta va trece pe terenul mai multor localnici. Oamenii sunt revoltaţi, susţinând că municipiul Craiova va fi alimentat cu apă pură, în timp ce ei ar putea primi apă de o calitate îndoielnică. În replică, autorităţile spun că este vorba despre o nouă conductă doar pentru că cea folosită acum înregistrează pierderi uriaşe pe traseu din cauza vechimii.

Scandalul s-a aprins după ce localnicii au aflat că operatorul de apă vrea să realizeze o nouă conductă în zonă. „Vor să dea apa bună la Craiova şi noi bem din lac, de unde bem apă?! Noi, cu apa aici aproape, şi ajungem să bem apă murdară. Nu e posibil aşa ceva! Noi nu suntem de acord să meargă apa noastră la Craiova. Apa de la Izvarna este cea mai curată şi nu vrem să ajungă la robinetele noastre apă nepotabilă pentru nişte interese politice că e primarul în acelaşi partid cu doamna Olguţa Vasilescu”, a fost sesizarea unui localnic care a venit la redacţia noastră.

„Ne-am împotmolit!”

Primarul oraşului Tismana, Marian Slivilescu, a încercat să calmeze spiritele. A explicat că se doreşte introducerea unei alte conducte care să preia apa pentru că actuala înregistrează pierderi foarte mari. De investiţie se va ocupa Compania de Apă Oltenia. „Craiova speră să acceseze fonduri de 438 de milioane de euro plus o cofinanţare a municipiului Craiova să introducă un alt doilea fir. Vreo 80 de kilometri din cei 100 au şi fost făcuţi, dar din ţeavă metalică. Se introduc acum tuburi şi pe ea se va transporta apa în condiţiile în care primul fir va intra în reabilitare. Problemele s-au ivit în ceea ce priveşte traversarea de către cel de-al doilea fir a proprietăţilor oamenilor. Sunt 180 de proprietăţi pe care le traversează al doilea fir şi la utilizarea terenului de la staţia de captare care aparţine Primăriei Tismana. Ne-am împotmolit pentru că există proceduri de eliberare a avizelor, autorizaţiilor. Consiliul Local va stabili modalitatea prin care se va putea utiliza terenul de către Compania de Apă Craiova, terenul fiind domeniul public al oraşului Tismana. Ce nu este clar este faptul că unii consilieri doresc să se obţină sume mari de bani pentru utilizarea terenului respectiv, pentru eliberarea avizelor”, a fost explicaţia primarului Marian Slivilescu.

Primar: Nu putem să vindem apă!

În plus, consilierii locali nu s-au înţeles în privinţa terenului pe unde va trece conducta, teren ce aparţine Primăriei Tismana. În plus, noul fir de apă va traversa şi aproape 200 de alte proprietăţi ale oamenilor. „Este vorba despre un spirit de solidaritate până la urmă. Sunt nouă localităţi din Gorj pe traseul conductei şi iau apă din această conductă. Noi nu putem spune că e apa noastră şi nu o dăm decât dacă ne dau bani, facem o greşeală. Apa nu este a Tismanei, este a statului român. Noi nu putem avea pretenţii asupra apei. Noi avem doar terenul. Acesta poate fi concesionat ori închiriat doar cu aprobarea Consiliului Local. Nu putem să vindem apă în niciun caz”, a fost semnalul primarului.

În ceea ce priveşte apa care va veni la robinetele tismănenilor, edilul a dat asigurări că nu va fi nicio diferenţă. Aceeaşi sursă de apă va alimenta toate localităţile aflate pe traseul conductei. „Nu e nicio problemă pentru oameni. Ei sunt alimentaţi de trei ani de la staţia de la Izvarna, pentru prima dată după 50 de ani. Pierderile sunt foarte mari pe primul fir. Cam 25% reprezintă pierdere pe acel fir. Oamenii să nu fie speriaţi că nu au niciun motiv”, a conchis Slivilescu.

Vizualizări: 2,485

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: