Apărarea lui Ciurel: Vinde mereu în pierdere!

Conducerea Complexului Energetic Oltenia nu înţelege de ce este criticată pentru faptul că vinde cărbune în pierdere unei firme de apartament din Constanţa, care mai departe îl exportă la un preţ triplu în Serbia. Directoratul explică într-un comunicat că tot în pierdere a vândut şi până acum atât către RAAN Drobeta Turnu Severin, cât şi către Colterm Timişoara sau CET Govora, doar că de data asta măcar încasează banii anticipat. Obişnuiţi să vândă atât cărbunele, cât şi energia sub preţul de producţie, cei de la complex nu înţeleg de unde agitaţia produsă de contractul cu BVA Coal şi de ce procurorii ar trebui să investigheze cazul.

Complexul Energetic Oltenia vinde începând din ianuarie 2015, timp de şase luni, cantitatea de 1,2 milioane de tone de cărbune către BVA Constanţa, o firmă de apartament nou înfiinţată. Complexul vinde cu 13 euro tona, iar cărbunele ajunge în Serbia la 35,7 euro tona. CE Oltenia susţine că nu s-a înscris la licitaţie, deşi a fost invitat de Ministerul Energiei din ţara vecină, pe motiv că nu avea capacitatea de a asigura condiţiile de transport pe teritoriul a două state. Ceea ce nu a putut face o companie cu 19.000 de angajaţi, poate o firmă de apartament. Cererea de cărbune din Serbia este justificată de inundaţiile de astă-vară, care au afectat mai multe cariere de lignit.

Se încadrează în preţ dacă dă afară minerii

Cea mai mare problemă a lui Ciurel este faptul că vinde cărbunele la 13 euro tona, sub costul de producţie de anul trecut. Drept este că în bugetul de venituri şi cheltuieli din acest an a trecut un cost mai mic pe tona de cărbune, pe care susţine că îl va putea obţine după ce va concedia 3000 de mineri, dar contractul a fost semnat anul trecut.

CE Oltenia a remis un comunicat de presă prin care susţine că societatea are un contract extrem de benefic cu BVA Coal SRL. Faptul că vinde sub costul de producţie nu este o problemă pentru directoratul CEO, deoarece este o practică a societăţii. „Reiterăm faptul că vânzarea cărbunelui prin contractul încheiat cu firma BVA COAL SRL este extrem de benefică pentru CE Oltenia”, arată compania, care publică pe pagina de internet contractele cu RAAN şi Colterm, unde preţurile de vânzare sunt la fel de mici. „Respingem categoric încercările de inducere a ideii că acţiunile Directoratului CE Oltenia sunt întreprinse contrar intereselor acestei societăţi”, arată complexul.

Ciurel îşi asumă răspunderea

De asemenea, conducerea CEO spune că nu a fost presiune pentru semnarea acestui contract. Directorul general Laurenţiu Ciurel spunea la o emisiune că preşedintele Consiliului de Supraveghere, Gabriel Dumitraşcu, i-a spus să nu rateze acest contract şi, mai mult, a povestit că a fost aşteptat de mai mulţi oameni de afaceri sârbi, la Bucureşti. Acum, retractează. „Menţionăm ca nu a existat niciun fel de presiune din partea membrilor Consiliului de Supraveghere, ministerelor sau altor instituţii care să impună în vreun fel semnarea în condiţii dezavantajoase a acestui contract. Consiliul de Supraveghere s-a exprimat prin a lăsa în sarcina Directoratului să aleagă soluţia cea mai avantajoasă pentru companie“, se arată în comunicat.

PIERDERE

Cert este că în 2014 compania a produs tona de cărbune cu 65 de lei dar a vândut-o cu o medie de 57 de lei, potrivit execuţiei bugetare. Tot în pierdere a fost vândută şi energia electrică, motiv pentru care Complexul Energetic Oltenia avea la 9 luni anul trecut pierderi de 290 de milioane de lei.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: