DNA: Familia lui Ponta, grup infracţional cu Ghiţă şi Cosma

Procurorii DNA au dispus ieri percheziţii la 14 societăţi comerciale din Bucureşti şi Ploieşti, una dintre ele fiind condusă de sora premierului Ponta, Alexandra Herţanu, şi soţul acesteia Iulian Herţanu. Mai mulţi politicieni şi afacerişti au fost puşi sub urmărire penală. Dosarul priveşte fraudarea de fonduri europene.

Constituire de grup infracţional, aşa au numit procurorii una din infracţiunile de care sunt suspectaţi senatorul Sebastian Ghiţă, deputatul Vlad Cosma, preşedintele CJ Prahova Mircea Cosma, toţi de la PSD, dar şi mai mulţi oameni de afaceri, cel mai mult fiind audiat cumnatul premierului, Iulian Herțanu. Un fost consilier PSD, Mihai Coman, a fost primul reţinut în dosar. Descinderile au avut loc într-o perioadă în care Ponta se află în Statele Unite ale Americii, el comentând de peste ocean că: „Nu cunosc, ar fi greşit să comentez. Legea să fie egală”.

Milioane de euro, deturnate

Cumnatul lui Ponta a fost până nu demult acționar majoritar cu 60% și administrator la Grossmann Engineering Group SRL, o firmă care în ianuarie 2012, chiar în perioada în care românii ieșeau în stradă pentru a da jos cu Emil Boc și a deschide calea guvernării lui Victor Ponta, a încheiat o asociere cu Euro Construct Trading 92 SRL, o firmă care îi are ca acționari pe Sorin Vulpe și Dan Besciu. Cei din urmă sunt cunoscuți ca membri ai grupului „Golden Blitz”, fiind apropiați ai lui Traian Băsescu, Elena Udrea și Dorin Cocoș, în trecut chiar cuplul Cocoș-Udrea având pe Ponta ca avocat al firmelor lor. Asocierea dintre firma lui Herțanu și Euro Construct trading SRL a reușit să câștige cu trei ani în urmă un contract de aproape 11 milioane de euro, care viza modernizarea rețelei de canalizare de la Comarnic, rețea care este însă la fel de „gata” ca și cea din Târgu Jiu.

Anchetatorii au suspiciuni că mai bine de jumătate din fondurile respective, adică 54%, ar fi fost folosite ilegal, contabilitatea întregii afaceri fiind asigurată de EXFIN 2000 SRL, adică de firma înființată de mama lui Ponta și cedată ulterior fiicei sale, Alexandra, nimeni alta decât soția lui Iulian Herțanu. La firma de contabilitate a lucrat o perioadă și Roxana Ponta, prima soție a premierului, cea cu care actualul șef al Guvernului are și un băiat.

Afaceri, aburi și… struți

Relatările despre implicarea familiei premierului în diverse afaceri au mai fost prezentate mai ales pe diferite site-uri specializate în dezvăluiri pe internet, până acum afacerile respective nefăcând însă și obiectul unor anchete penale. Un blog specializat în „investigațiicenzurate” a publicat în urmă cu un an informația că premierul a fost în trecut nu doar avocat și procuror, ci și om de afaceri, lucru despre care deputatul de Târgu Jiu nu a vorbit niciodată, informația putând fi însă una extrem de importantă în contextul ultimelor anchete ale DNA.

Astfel, conform jurnalistului Daniel Befu, Ponta a fost la începutul anilor 90 fondator, asociat și administrator la SIECO SRL, firma fiind descrisă ca fiind una abonată la banul public, de remarcat fiind faptul că primele trei litere din denumirea acesteia reprezintă abrevierea Serviciului de Informații Externe, asta în contextul în care Băsescu l-a acuzat pe premier în campania electorală că era ofițer acoperit. Contabilitatea firmei menționate era asigurată, conform sursei citate, de firma de contabilitate a mamei lui Ponta, actualul premier ajungând în noiembrie 1993 să aibă jumătate din SIECO. În mai 1995 Ponta s-a retras din acționariatul firmei, dar a rămas administrator al acesteia până în 2002, conform datelor de la Registrul Comerțului. Între timp, Ponta a devenit procuror și șef al Corpului de Control în Guvernul Năstase, calitatea de magistrat fiind însă incompatibilă cu cea de administrator de firmă.

Principalul obiect de activitate al firmei îl reprezintă „producția generatoarelor de aburi”, dar Ponta nu s-a ținut de simple „abureli”, SEICO prezentând pe pagina sa de internet o serie de contracte pe care le-a derulat de-a lungul anilor la firme de stat sau private. Pe lista realizărilor se regăsește, întâmplător sau nu, realizarea unei instalații de climatizare și umidificare spații tehnologice la Complexul de creștere a struților de la Răsuceni Giurgiu. Adică firma de struţi a ruşilor cu care făcea afaceri dubioase fostul judecător constituţional Toni Greblă, de arestarea căruia DNA a uitat după ce acesta a demisionat de la CCR.



Vizualizări: 259

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: