Artego, peste Transelectrica și Transgaz pe bursă

Compania târgujiană care produce benzi de cauciuc este noul star al bursei. După ce anul trecut, în decembrie, acțiunile Artego Tg-Jiu au fost promovate la cota a II-a a BVB de pe piața RASDAQ, acestea au reușit să se aprecieze puternic, în ultima lună, cu 44%. Această situație se înregistrează în condițiile în care majoritatea titlurilor din piață au înregistrat scăderi.

Conform specialiştilor, avansul acțiunilor producătorului de benzi de cauciuc a survenit pe fondul unor tranzacții de aproape un milion de RON prin care s-au transferat 2% din capitalul Artego. Acțiunile companiei, controlată de salariați, sunt printre titlurile mai puțin cunoscute de investitorii de pe bursă, însă, odată cu promovarea pe piața reglementată acestea au intrat rapid în vizorul investitorilor, asta și ca urmare a rezultatelor bune raportate de companie, în ultima perioadă. Conform Mediafax, la baza aprecierii acțiunilor ar putea sta şi speculațiile privind preluarea companiei de către un investitor mai puternic, în prezent societatea fiind deținută de salariați, președintele Viorel David având o participație de circa 4% din capitalul societății. Compania acoperă, la nivel național, 90-95% din producția internă de benzi de cauciuc destinate sistemului energetic și minier. Pentru a nu fi afectată de restrângerile de activitate din aceste sisteme, comapnia și-a îndreptat atenția spre export, astfel încât nu a fost afectată de scăderea cererii din piața internă. Anul trecut, livrările Artego pe piața externă au crescut cu 60%, la aproape 20 de milioane de euro, iar pentru 2012 conducerea companiei estimează că exporturile vor atinge cifra de 25 de milioane de euro.

PROFIT

Profitul net al Artego în <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2011 a fost mai mare cu 90, 8 la sută ajungând la 4,4 milioane de lei, adică un milion de euro. Creşterea a avut loc ca urmare a secetei puternice care a afectat serios producătorul de energie Hidroelectrica. Din acest motiv, au avut mult de lucru societăţile pe cărbune, cu care Artego are contracte ferme. Artego asigură 95 la sută din producţia de benzi de cauciuc, ce ajung la SNLO, complexurile din Oltenia Craiova, Turceni şi Rovinari, dar şi la CNH Petroşani.

EXPORT

Creşterea afacerilor Artego a fost susţinută şi de exporturi, care contribuie cu 55 la sută la vânzările companiei. În 2011, livrările pe piaţa externă s-au majorat cu 60 la sută, la aproape 20 de milioane de euro, iar anul acesta se estimează o creştere de 25 de milioane de euro. 

VÂNZĂRI

Compania din Târgu Jiu are vânzări de 10 milioane de euro în Italia, 3 milioane de euro în Spania, dar şi în Finlanda, Dubai sau Anglia.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: