Artiştii, refuzaţi la Galeriile Municipale de Artă. Motivul!

Municipiul Târgu Jiu duce lipsă de spaţii de expoziţie. Artiştii pot să-şi prezinte lucrările doar la Galeriile Municipale de Artă, însă spaţiul expoziţional este mult prea mic şi nu de puţine ori artiştii au fost refuzaţi din acest considerent. Tocmai de aceea, mulţi dintre ei aleg muzeul pentru a-şi etala lucrările. Autorităţile locale vorbesc despre posibilitatea recompartimentării acestui spaţiu, astfel încât să fie create condiţii pentru a fi expuse simultan operele mai multor artişti.

Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu sunt administrate de Centrul „Brâncuşi” şi sunt puse la dispoziţia artiştilor în baza unei colaborări cu Uniunea Artiştilor Plastici (UAP), Filiala Târgu Jiu. Acestea pot fi vizitate de luni până vineri, de la orele 8 până la 14, 16 sau 17, în funcţie de ziua aleasă pentru vizitare. Aici mereu există exponate, cererile fiind multe din partea artiştilor. O expoziţie rămâne în cadrul galeriilor circa două săptămâni.

 „Au fost situaţii jenante în care am refuzat artiştii”

Potrivit reprezentanţilor UAP Târgu Jiu, au fost situaţii în care anumiţi artişti care au dorit să expună au fost refuzaţi, pentru că spaţiul este prea mic. Anual sunt organizate în jur de 25 de expoziţii. „Au fost situaţii destul de jenante în care trebuie să refuzăm artiştii, în cazul în care nu avem suficient spaţiu calendaristic încât să punem toate expoziţiile care ne sunt solicitate. Sala a devenit uşor improprie, pentru nivelul expoziţiilor pe care le facem noi, dar şi pentru manifestările culturale care devin din ce în ce mai importante datorită lui Constantin Brâncuşi. Sala a devenit improprie în sensul în care sunt expoziţii care ar necesita mai mult spaţiu”, a declarat Vasile Fuiorea, preşedintele UAP Târgu Jiu.

Șeful UAP speră ca, în viitor, administraţia locală să găsească şi alte spaţii. „Ar fi nevoie de încă una-două săli de expoziţii în Târgu Jiu şi chiar această sală ar putea fi modernizată, recompartimentată”, a mai spus Fuiorea.

Proiect pentru modernizarea Galeriilor de Artă

Reprezentanţii Centrului „Brâncuşi” spun că au în plan să modernizeze Galeriile de Artă. Rămâne de văzut dacă acest proiect va fi finanţat de administraţia locală. „Eu am intenţia să modernizez sala, am şi făcut o propunere în sensul acesta şi de transformare în Galeriile Constantin Brâncuşi. Am făcut un deviz estimativ, am stabilit în mare cu cei de la UAP ce ne dorim acolo şi urmează să transpunem tot într-un proiect fizic, făcut de un arhitect. Îl vom depune la primărie în vederea obţinerii fondurilor necesare”, a comentat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Brâncuşi”.  

Să nu mai punem la socoteală că în alte oraşe Galeriile de Artă au în cadrul lor şi un spaţiu de unde artiştii pot să-şi achiziţioneze materiale necesare pentru realizarea operelor. Ori aici nici nu se poate discuta despre aşa ceva. Cei de la Centrul „Brâncuşi” spun că ar putea înfiinţa un astfel de magazin în Parcul Central, unde vor să realizeze un magazin-librărie de artă.

Galerie foto


Vizualizări: 478

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: