Urzicile, mai scumpe decât carnea de porc

Urzicile şi spanacul pot fi considerate delicatese dacă ar fi să ne luăm după preţurile din pieţe. „O mână” de urzici sau o legătură de spanac costă în jur de 1,5-2 lei, un preţ destul de mare ţinând cont că acea grămăjoară poate fi apucată între degete. În timp ce ţăranii spun că aleargă mult după urzici, iar culesul este foarte greu, cumpărătorii se plâng că preţul unui kilogram de urzici depăşeşte preţul unui kilogram de carne de porc.

Cumpărătorii spun că pentru o ciorbă bună de urzici trebuie în jur de 10-15 grămăjoare, ceea ce înseamnă 15-20 de lei, asta dacă vânzătorul e indulgent şi îţi mai pune câteva în plus, fără bani. Mulţi sunt conştienţi de faptul că urzicile şi spanacul conţin multe vitamine, însă spun că vor mai aştepta să scadă preţurile. „E adevărat că urzicile sunt foarte sănătoase, dar dacă mergi în hală poţi să cumperi un kilogram de carne de porc cu 12-15 lei/kilogramul. E foarte bine decât să cumperi un kilogram de urzici care ajunge la 15 lei kilogramul. Dacă dai 10-15 lei pe urzici, mai trebuie să mai cumperi ceva şi pentru a pune pe masă la felul doi, numai cu urzici nu te saturi”, a spus un cumpărător.

Vânzătorii recunosc că „grămada” de urzici e mică, dar spun că acum e sezonul verdeţurilor. „Într-adevăr, omul trebuie să cumpere 5-6 grămezi pentru o ciorbă mai lungă, iar kilogramul de pulpe costă 5 lei, dar trebuie să se vitaminizeze. După ce toată iarna au mâncat carne de porc, acum trebuie să-şi schimbe sângele, să mănânce urzici şi spanac”, a declarat un pieţar din Băleşti. Ţăranii spun că urzicile îşi merit preţul ţinând cont că se culeg foarte greu. „Urzicile sunt uşoare, intră foarte multe la un kilogram, dar sunt foarte multe pentru schimbarea sângelui. Le culegem greu, cu mâna liberă, te ustură la mâini, te înţeapă şi apoi nu poţi să le culegi cu gunoaie, că nu ţi le cumpără nimeni dacă le pui pe masă cu paie prin ele”, a spus o vânzătoare din Stăneşti.

 PREPARARE

O gospodină ne-a spus şi cum pregăteşte urzicile. „Sunt cam scumpe, dar sunt sănătoase. Eu cumpăr 8-10 grămăjoare de urzici pentru a face mâncare. Le pun în apă rece, le spăl, după aceea în apă fiartă, scurgem apa, le scoatem, le mărunţim cu cuţitul, le punem în cratiţă cu ceapă prăjită, cu morcov, cu bulion şi facem o mâncărică mai scăzută. Eu mai fac mâncare şi din spanac, din dragavei, din păpădie, astea sunt foarte sănătoase primăvara”, a declarat o târgujiancă. 

Galerie foto




Vizualizări: 1,201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: