Atenţie la ce brânză cumpăraţi! Soluţie pentru dezgheţarea drumurilor în telemeaua de vacă

Unul din 3 sortimente de brânză telemea conține clorură de calciu! Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu  vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele.

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România) a analizat 32 de sortimente de brânză telemea de vacă comercializate în marile structuri comerciale, constatând că  unul dintre cele mai folosite cheaguri chimice (mai exact substanță de coagulare, înlocuitor de cheag) este clorura de calciu.

Folosirea clorurii de calciu la prepararea brânzeturilor a devenit o practică largă, mai economică decât folosirea cheagurilor naturale. Un litru de clorură de calciu 33% costă circa 50 lei, pe când aceeași cantitate de cheag costă de 2-3 ori mai mult. La prepararea brânzei de vacă se adaugă 0,15 ml soluție de clorură de calciu 40%, o jumătate de lingură de maia (lapte bătut, sana etc.) și o picătură de cheag la un litru de lapte.

Acumularea clorurii de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.

Brânza telemea este preparată din caș bine stors, tăiat în bucăți cu fețe de obicei dreptunghiulare, și conservată în saramură.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, experții APC au realizat următoarele topuri:

Top 5 sortimente după conținutul de grăsimi din 100 gr produs:  FrieslandCampina (Na­­po­lact) – 26 gr; Delaco Distribution (Delaco Fan brânză) – 25,6 gr;  Hochland (Germania) – 24 gr;  Dorna și FrieslandCampina (Huedin) - 23 gr;  Profi Rom Food, Almera International, Mega Image, Unilact Transilvania (De la Fermă) - 22 gr.

Top 5 sortimente după conținutul de grăsimi saturate din 100 gr produs:  Carmo-Lact Prod – 18 gr; Delaco Distribution (Delaco Fan brânză) – 17,7 gr; Hochland (Germania) – 16 gr; FrieslandCampina (Napolact) – 15,6 gr; Fabrica de lapte Brașov (Olympus), Profi Rom Food și Mega Image - 15,4 gr.

Top 5 sortimente după conținutul de proteine din 100 gr produs: Fabrica de lapte Brașov (Olympus) - 21 gr;  FrieslandCampina (Huedin) – 20 gr;  Mirdatod Prod – 19,23 gr; Kaufland – 19 gr; Producție Milkcom (Dalbis) – 18,5 gr.

Vizualizări: 2,619

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: