Ziarul Pandurul angajează redactori și reporteri. Căutăm oameni curioși să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, să scrie povești simple, dar de impact, oameni dornici să învețe o meserie în care fiecare zi e altfel. Cunoașterea Limbii Române este condiție esențială. 

Nu solicităm experiență anterioară în presă, ci doar dorința de a învăța și de a descoperi locul în care trăim. 

Dacă ești interesat să lucrezi alături de noi trimite un CV la redactia@pandurul.ro.

(închide)

Au fost descoperite fosile vechi de 500 de milioane de ani, cu trei ochi

Unele fosile vechi de 506 milioane de ani din șistul Burgess sunt atât de bine conservate încât li se poate vedea creierul și sistemul nervos. Muzeul Regal Ontario din Canada a anunțat că a descoperit nu doar o astfel de fosilă ci 84 din acestea.

Creatura a fost numită Hallucigenia, iar descoperirile au declanșat un război între paleontologii proeminenți cu privire la modul de interpretare a descoperirilor. Anunțul unor exemplare excepționale de prădători marini Stanleycaris hirpex a fost publicat în revista Current Biology. Pentru amatori, cea mai distinctivă trăsătură a lui Stanleycaris este ochiul său central mare de pe partea din față a capului. „Deși creierele fosilizate din perioada Cambriană nu sunt noi, această descoperire se remarcă prin calitatea uimitoare a conservării și numărul mare de exemplare”, a declarat Joseph Moysiuk, doctorand la Universitatea din Toronto, într-un comunicat. „Putem desluși chiar și detalii fine, cum ar fi centrele de procesare vizuală care servesc ochii mari și urme de nervi. Detaliile sunt atât de clare încât parcă ne-am uita la un animal care a murit ieri”. Stanleycaris a fost un Radiodont, un ordin de animale dispărute ale căror rude vii cele mai apropiate sunt artropodele – păianjeni, scorpioni și crabi, printre alții. Radiodonții au inclus unii dintre cei mai înfricoșători prădători ai Cambrianului, inclusiv Titanokorys și Anomalocaris. Specimenele aveau cel mult 8 centimetri lungime, făcând din acesta cel mai mic radiodont găsit vreodată, dar totuși mai mare decât cea mai mare parte a potențialei sale prăzi.

Cea mai remarcabilă caracteristică a creierului său este că avea două componente: una legată de ochi, cealaltă de ghearele frontale. Artropodele moderne au creierul segmentat în trei sectoare, dar entomologii nu au știut până acum când și cum a evoluat aceasta.

Cel de-al treilea ochi nu a fost niciodată raportat anterior la radiodont.

Vizualizări: 1,027

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: