Au furat 100.000 de dolari din conturile străinilor. Ce pedepse au primit!

Puteau să formeze o echipă de fotbal, dar au devenit grup infracţional organizat sub conducerea „căpitanului” Daniel Raul Joenel. Cei 11 membri ai grupării respective şi-au aflat acum pedepsele, unele care, pentru cei mai mulţi dintre inculpaţi, sunt cu suspendare, doar „căpitanul” şi un recidivist din grupare urmând să ajungă în spatele gratiilor. Asta după ce au furat din conturile a sute de cetăţeni străini bani cu care şi-au cumpărat diverse bunuri.

Daniel Raul Joenel este din comuna mehedinţeană Corcova şi, cu toate că are doar studii medii, la fel ca şi alţi membri ai grupării, s-a dovedit a fi meşter mare în a sparge conturile bancare ale străinilor. Individul a pus la punct o reţea cu tineri din diverse locaţii din ţară, care nu se ştiau între ei, dar care îl ajutau în comiterea infracţiunilor.

Motru a devenit „buricul” afacerii pe care inculpatul a gândit-o, de aici provenind o parte din restul inculpaţilor şi aici fiind aduse de firmele de curierat o parte din mărfurile cumpărate pe internet cu banii luaţi din conturile străinilor. La instanţă, Joenel a povestit cum a comis toate infracţiunile, i-a asigurat pe judecători şi că are acasă un copil mic pe care doreşte să îl crească şi s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni. Curtea de Apel Craiova a dat verdictul final, după ce Tribunalul Gorj stabilise anul trecut o pedeapsă de doar 1 an şi 10 luni.

Mult mai mult timp ar urma să îşi petreacă în spatele gratiilor un constănţean care mai are însă o condamnare cu suspendare de 3 ani pronunţată şi de Tribunalul Prahova în urmă cu câţiva ani. Magistraţii din Bănie au contopit acum pedeapsa dispusă de ei în cauza de faţă, de 1 an şi 9 luni cu cea de 3 ani, în final individul având de executat 4 ani şi 9 luni de închisoare, verdictul fiind şi pentru el definitiv.

Ceilalţi inculpaţi din dosar, până la restul de 11, au primit condamnări diverse, toate fiind însă cu suspendare, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de până în doi ani. O parte dintre ei au fost obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii, indiferent că vorbim de localităţi ca Motru, Drobeta Turnu Severin, Craiova, Hunedoara sau Babadag. Pedepsele pentru aceştia au fost date cu suspendare în contextul în care mulţi dintre ei erau doar cărăuşi ai mărfurilor cumpărate cu carduri accesate ilegal.

 Cum îi păcăleau pe străini

Joenel şi prietenii săi deveniseră experţi în a-i prosti pe străini şi a-i convinge să le divulge date personale cu care să le acceseze conturile. În adresele de poştă electronică ale celor păcăliţi soseau e-mailuri prin care companii vestite pentru plăţi pe internet îşi cereau scuze pentru unele „probleme” pe care le au în derularea activităţii lor şi, în cele din urmă, le cereau naivilor datele personale. Era suficient pentru infractorii români să intre în conturile străinilor şi apoi să îşi comande pe diverse site-uri din ţară sau străinătate tot ce puteau pofti. De la băutură şi pantofi sport, până la cauciucuri pentru autoturisme şi mobilă, Joenel comanda orice. Comenzile erau plasate pe numele prietenilor săi din ţară, care ridicau coletele şi îşi opreau şi ei diverse bunuri aflate în acestea, fără să bănuiască de cele mai multe ori că plăţile erau ilegale. Unele comenzi date de aceştia pe internet băteau la ochi până şi pentru firmele care trebuiau să îşi vândă marfa, de câteva ori firmele anulând comenzile care li se păreau suspecte, ceea ce i-a enervat pe indivizii condamnaţi acum.

Niciunul dintre cei care şi-au aflat pedepsele nu va avea de achitat însă vreo despăgubire pentru că doar o companie americană emitentă de carduri bancare s-a constituit parte civilă cu un prejudiciu de până în 10.000 de dolari. Compania nu a mai trimis însă la instanţele din România şi alte documente cu care să dovedească prejudiciul creat, inclusiv faptul că a pierdut din prestigiul pe care îl avea în faţa clienţilor săi, şi, ca urmare, nu i-a fost admisă nicio daună. În schimb, magistraţii au dispus confiscarea de la inculpaţi a telefoanelor mobile, a calculatoarelor şi a întregii infrastructuri informatice pe care aceştia o aveau şi pe care au folosit-o în comiterea infracţiunilor pentru care au fost condamnaţi acum.

Vizualizări: 4,716

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: