Trei decenii de puşcărie pentru gorjeanul care a îngrozit România

Una dintre cele mai dure sentinţe pronunţate de magistraţii gorjeni în ultimii ani a fost dată miercuri într-un dosar de omor în care victima este o femeie din Motru, maltratată cu bestialitate de concubinul său înainte de a-şi da ultima suflare ca urmare a bătăilor primite.

„Doar” 30 de ani a primit Ion Jianu pentru acuzaţia de  omor calificat, prin cruzimi, asupra unui membru al familiei, astfel de sentinţe mai fiind pronunţate în trecut doar în două dosare, unul care îi viza pe alţi tineri din Motru care au omorât un traficant de droguri şi pe iubita acestuia şi le-au incendiat trupurile, celălalt dosar avându-i ca inculpaţi pe trei indivizi din Târgu Jiu care au omorât o poştăriţă pentru a-i lua banii pe care urma să îi împartă pensionarilor din oraş.

În cazul lui Ion Jianu, pedeapsa este una dintre cele mai mari din istoria Tribunalului Gorj întrucât faptele pe care acesta le-a comis înainte ca Ecaterina Simona Iliescu să îşi dea ultima suflare i-au îngrozit până şi pe anchetatori. „Iniţial, acesta a lovit-o cu palmele şi pumnii, apoi cu o scândură care avea cuie bătute în ea, cu dimensiunile de 1,5 metri lungime, 5 cm lăţime şi 2 cm grosime şi a izbit-o, în mod repetat, cu capul de perete. De asemenea, când victima era încă în viaţă, inculpatul i-a tuns părul cu un cuţit sau fragment de sticlă şi i-a secţionat complet urechea dreaptă cu un obiect tăietor, cel mai probabil un fragment mai mare de sticlă, obţinut prin spargerea unui pahar cu pereţii groşi, aflat pe masa din dormitor. Urechea detaşată de corp a fost găsită în vasul de WC, printre resturi ţigări, aşchii de lemn şi fire de păr, inculpatul recunoscând că el a aruncat-o acolo. Tot în vasul de W.C. a fost găsit un fragment de ţesut de aproximativ 2 cm/1cm, cu margini neregulate, provenind din zona urechii secţionate. Inculpatul a chinuit victima în modurile mai sus descrise timp de aproximativ trei ore, în intervalul 01:00 – 04:00, iar prin modul în care a acţionat, cu ferocitate şi sadism, i-a produs victimei suferinţe mari, care depăşesc cu mult suferinţele inerente acţiunii de ucidere. (…) În declaraţiile date în ziua săvârşirii faptei, la procuror, şi a doua zi, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, acesta a relatat că, având în mână pavilionul urechii victimei, i-a zis, cu un cinism şi o cruzime inimaginabile pentru o fiinţă umană: «ia-o (urechea), n-ai decât să o lipeşti, că asta (urechea) nu mai ai ce face cu ea», după care a aruncat urechea lângă victimă”, se arată în rechizitoriul înaintat de procurori către Tribunalul Gorj.

Pentru faptele sale, Ion Jianu a fost obligat de magistraţi să plătească şi despăgubiri morale de circa 100.000 de lei către rudele femeii moarte. Ecaterina Simona Iliescu a vrut de mai multe ori să îl părăsească pe Jianu, dar anchetatorii au descoperit că pe parcursul anilor petrecuţi alături de acesta femeia a fost dezumanizată. De câte ori încerca să îşi reia viaţa de la capăt alături de familia sa, femeia primea ameninţări, Jianu spunându-i că îi va viola surorile şi îi va lua la bătaie pe ceilalţi membri ai familiei. De teamă, aceasta a revenit în apartamentul groazei de fiecare dată, fără să apeleze la Poliţie. După moartea sa, femeile din Motru, în special, au devenit mult mai curajoase şi au anunţat poliţia de mult mai multe ori în privinţa abuzurilor la care erau supuse din partea soţilor. Câţiva indivizi au ajuns după gratii pentru că au nesocotit ordinele de restricţie impuse de judecători împotriva lor, moartea violentă a Ecaterinei Simona Iliescu fiind un punct de cotitură pentru femeile care până atunci îndurau bătăile şi considerau că nu au ce face în faţa soţilor violenţi.

Vizualizări: 9,259

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: