Au pledat „vinovat” ca să nu mai fie purtaţi pe drumuri!

Sunt moldoveni, sunt țigani și sunt inculpați la Gorj într-un dosar de evaziune fiscală în care sunt acuzați că au prejudiciat bugetul de stat prin folosirea a zeci de facturi fictive. Acum au toate șansele să fie și condamnați pentru că miercuri tocmai au pledat vinovați în fața unui magistrat de la Tribunalul Gorj, solicitând o condamnare cât mai rapidă.

Arada Stănescu și Gheorghe Goman au pledat „vinovat” și au recunoscut tot ce au scris procurorii la adresa lor în rechizitoriu. Recunoașterea a venit la fel de repede ca atunci când semnau facturi fiscale pe bandă rulantă și puneau ștampila fără să se gândească la consecințe. O rudă a celor doi, Gheorghe Stănescu, a explicat de ce totul a mers atât de repede. Țiganii moldoveni s-au săturat pur și simplu de cât îi costă să vină de la Iași la Târgu Jiu și atunci au decis să primească mai repede condamnarea care va fi dată împotriva lor indiferent de ce va decide judecătorul.

 „Ne poartă pe drumuri și cred că nu își dau seama cât suntem puși pe drumuri. Un drum de Iași până aici ne costă 15 milioane. De unde să furăm noi banii ăștia ca să venim aici la fiecare termen? Niciunul nu avem de lucru, avem copii și drumul ne costă. Judecătorul ne zice să venim și săptămâna viitoare și săptămâna viitoare, dar noi nu avem bani. Am tăiat facturi, sigur, dar cine nu făcea treaba asta? Mi se dădeau și mie câteva milioane acolo la fiecare factură și normal că am tăiat. Toți făceau treaba asta. Dar la noi prejudiciul e de 50 de milioane de lei vechi și drumul ne costă 15 milioane. Alții fură miliarde, ați văzut cu Teldrumul în Parlament ce milioane și milioane de euro și sunt liberi, iar pe noi ne pun pe drumuri toată ziua. De asta am recunoscut. Să decidă o dată domnul judecător și să plecăm acasă”, spune Stănescu, convins că sentința va fi una cu suspendare.

Bătrânul țigan nu se înșeală în această privință pentru că sentința are toate șansele să fie cea intuită de el. Legea îi avantajează pe inculpații care recunosc, pedepsele fiind reduse cu o treime. În plus, achitarea prejudiciului le poate aduce inculpaților doar o amendă.

Pe lista celor care au pledat „vinovat” în fața judecătorului se află și Radu Istrate, fost consilier pe problemele romilor la cabinetul fostului parlamentar Vasile Popeangă. Acesta are de achitat un prejudiciu de 38.000 de lei până la următorul termen stabilit de instanță chiar înainte de Crăciun. Nu știe dacă va face rost de toți banii, dar speră să îl convingă pe magistrat de bunele sale intenții. „Am folosit facturi fictive pentru că eram nevoit. Am avut marfa, fierul vechi, dar nu aveam facturi pe toată cantitatea. Inspectorii fiscali au verificat toate actele, dar nu au luat în calcul și marfa pe care o aveam. În opinia mea, nu toată suma e prejudiciu, dar am fost de acord cu achitarea acestuia pentru că vreau ca procesul să se termine repede. Toți cei din dosar am mers pe recunoaștere totală pentru ca totul să se încheie repede”, a spus Radu Istrate.

Vizualizări: 1,450

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: