Metode simple de a face must acasă și de a-l conserva pentru iarnă!

Începe sezonul strugurilor de casă și dacă aveți așa ceva în grădină și nu agreați ideea de a face doar vin puteți prepara simplu și must. E roșu, limpede, gustos și nu în ultimul rând sănătos și poate fi păstrat și peste iarnă. 

Chiar dacă locuiți la bloc și nu aveți ustensilele pe care le are orice gospodar care are viță de vie nu e nici o problemă, puteți face must în cantități mici pentru a fi păstrat și peste iarnă. 

Dacă locuiești la bloc sau chiar la casă dar nu ai vie în curte, dacă nu ai ceva neamuri pe la țară pe care să le vizitezi în sezonul culegerii strugurilor și fermentării mustului poți încerca să faci și tu în propria bucătărie o cană cu must proaspăt stors.

Storci strugurii folosind un storcător de fructe, de exemplu. Sau orice alt robot de bucătărie, mini tocător etc. Orice te poate ajuta măcar să pasezi strugurii ca mai apoi să strecori licoarea bahică în devenire.

Spală bine strugurii, desfă bobițele de pe ciorchine și apoi pune-le în storcător. Stoarce și apoi strecoară mustul prin sită (una cât mai fină) așa încât să înlături sâmburii și cojile.

Sucul de struguri proaspăt stors începe să fermenteze la câteva ore după stoarcere. Însă, după 3-4 zile va avea deja aproximativ 4% alcool. Concentrația de alcool va crește pe măsură ce procesul de fermentație continuă deoarece zahărul din compoziția sucului se transformă în alcool.

Exista mai multe metode de a conserva mustul pentru iarnă. Poți pune în el conservant (1 gram la 1 litru de must proaspăt stors), o aspirină (o tabletă de aspirină netamponată la 1 litru de must), cu hrean, fiert cu zahăr sau fără dar și pus la congelator.

Dintre toate metodele de conservare a mustului pe timpul iernii cea mai bună pare metoda congelării.

După limpezirea mustului îl tragem în sticle. Atenție! Ideal ar fi să nu folosim sticle din plastic pentru că pot influența gustul acestuia. Umplem sticlele cu must lăsând sticla goală de două degete pentru că, prin procesul de înghețare mustul se va dilata și sticle poate crăpa. Așezăm sticlele la congelator și lăsăm să se congeleze. Când dorim să-l consumăm, la iarnă scoatem sticla din congelator și lăsăm să se dezghețe lent, la temperatura camerei.

Păstrat prin congelare, mustul nu devine vin deoarece fermentația alcoolică nu se mai produce la temperaturi scăzute, acesta menținându-și gustul și proprietățile.

Mai există și o altă metodă de păstrare a mustului pe iarnă, cea cu hrean, metodă care nu folosește compuși chimici pentru conservare. 

Iată cum se procedează: se trage mustul după limpezire într-o damigeană și se adaugă hreanul spălat și ras prin răzătoarea mică. Se lasă 2 săptămâni după care se trage mustul în sticle, se astupă cu dopuri și se ține la loc răcoros. Se folosesc 100 grame de hrean la 10 litri de must.

Mustul păstrează mare parte din beneficiile consumului de struguri, cum e și normal. Acesta conține polifenoli și antioxidanți, blocanți ai efectelor radicalilor liberi, principalii vinovați de îmbătrânirea celulară. Accelerează tranzitul intestinal prevenind constipația și curăță colonul, fiind de ajutor în curele de detoxifiere.

Vizualizări: 7,499

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: