Au revenit la muncă după patru luni de șomaj tehnic

Minerii de la cariera mehedințeană Husnicioara a CE Oltenia au scăpat de șomajul tehnic. În prezent, pregătesc terenul pentru extragerea cărbunelui, iar de la 1 septembrie vor livra cărbune pentru termocentrala Turceni. Sindicaliștii din zonă spun că semnalele sunt unele bune pentru unitatea minieră, mai ales că în acest moment sunt probleme cu realizarea stocului de cărbune necesar termocentralelor în perioada rece.

 Cei circa 600 de salariați ai carierei Husnicioara și-au reluat activitatea după mai bine de patru luni de șomaj tehnic. Cariera Husnicioara a rămas în luna martie fără principalul beneficiar, termocentrala Halânga din cadrul Regiei de apă grea de la Severin, care și-a închis porțile. În prezent, minerii de aici pregătesc terenul pentru extragerea lignitului astfel încât de luna viitoare să livreze materie primă pentru termocentralele Complexului Energetic Oltenia. "Noi am început activitatea de la 1 august, lucrăm pe steril deocamdată. Din discuțiile pe care le-am avut cu directorul Diviziei Miniere, vineri s-a făcut contractul cu Șimian-Turceni, astfel încât cu 1 septembrie să dăm acolo cărbune", a declarat Paul Constantinescu, lider sindical UMC Husnicioara. 

 Ture de 12 cu 24 de ore

Complexul Energetic Oltenia are probleme în ceea ce privește asigurarea necesarului de cărbune pentru sezonul rece și asta datorită faptului că unele unități sunt blocate, compania nereușind să ajungă la o înțelegere cu cu proprietarii terenurilor din fața excavatoarelor. Încă de acum o lună directorul Ionel Ilie spunea de acestă problemă. "Și acum situația este la fel de bună", a spus ironic, luni, directorul CE Oltenia.

Sindicaliștii au aflat și care este deficitul de cărbune în termocentrale. "La momentul acesta, din ce ne spuneau cei din Directorat, avem un deficit de vreo 400.000 de tone de cărbune la nivelul celor trei termoncetrale, Craiova, Turceni și Rovinari", a mai spus sindicalistul de la Husnicoara, Paul Constantinescu.

Vizualizări: 1,329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: