Au zece milioane în conturi, dar nu îi pot folosi

Situație extrem de complicată pentru Uzina Mecanică Sadu. Are în conturi zece milioane de euro, dar nu îi poate folosi. Banii sunt destinați să ajute uzina să ducă la capăt programul de restructurare, dar primarul din Bumbești-Jiu se teme că acest lucru nu se poate întâmpla prea curând.

Banii au fost virați în conturile Uzinei Mecanice Sadu în două tranșe. Anul trecut și anul acesta. S-au strâns circa zece milioane de euro. Reprezentanții Uzinei Mecanice Sadu au făcut demersuri ca să facă achizițiile de care au nevoie, dar furnizorii le cer avans, un avans pe care legislația noastră nu îl permite, astfel că toate demersurile se blochează la acest nivel.

“Anul trecut, pe vremea aceasta, au fost virate aproape 5 milioane de euro. S-a repetat și anul acesta. Acum există aproape 10 milioane de euro, bani care stau la dispoziția Uzinei Mecanice Sadu și aceste sume nu pot fi retrase chiar dacă nu au fost cheltuite. Am avut discuții cu actualul director general de la Uzina Mecanică Sadu și, din păcate, întâmpină mari probleme în ce privește procesul de desfășurare a achizițiilor publice. Legislația nu se pliază foarte bine pentru industria de apărare. Nu pot fi respectate dorințele furnizorilor de aceste echipamente, pentru că sunt echipamente care nu se produc în serie și producătorii cer avans, lucru care nu prea e posibil pentru legislația românească”, a declarat Constantin Bobaru, primarul din Bumbești-Jiu.

Edilul chiar se declară sceptic că uzina va reuși să ducă la bun sfârșit acest plan, dar se bucură măcar că nu pot fi retrași acești bani din conturile uzinei. „Uzina Sadu nu poate să-și îndeplinească programul de restructurare pentru că legislația nu este una permisivă. Și acești 10 milioane de euro stau în contul Uzinei Mecanice Sadu și nu pot fi cheltuiți”, a mai spus Bobaru, la Radio Infinit.

Vizualizări: 1,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: