Audieri în dosarul Turceni – Rovinari. Maşini de lux pentru Ponta, de la Casa Şova!

 Două autoturisme de lux luate în leasing de Casa de Avocatură „Şova” au ajuns la Victor Ponta, în perioada derulării contractelor de milioane de dolari cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Ponta era în anii 2007-2008 partener al casei de avocatură, dar a negat permanent implicarea în obţinerea contractelor cu complexurile energetice din judeţul unde era deputat. A câştigat însă mii de euro pe lună şi a primit două maşini, fără să fie clar pentru ce. Unul din autoturisme a ajuns la cumnatul lui Ponta, care l-a declarat furat după cinci luni, Casa de avocatură reuşind să recupereze banii de la o societate de asigurări.

 Vineri a fost un nou termen de judecată în dosarul Turceni – Rovinari, cel în care au fost trimişi în judecată Ponta, Şova, Ciurel, Cristea şi Graure pentru contractele de milioane de dolari ale complexurilor energetice, pentru o aşa-zisă asistenţă juridică. La acest termen au fost audiaţi martori care au vorbit despre maşinile de lux cumpărate de Casa Şova pentru Ponta.

Ponta a ales culoarea maşinii

Un fost dealer auto, martor în procesul "Turceni-Rovinari", spune că fostul premier a ales culoarea maşinii pe care a plătit-o firma lui Dan Şova şi a cerut să fie dotată cu senzori de parcare şi covoraşe. Marius Constantinescu, în prezent pilot la Blue Air, care a relatat că, în 2009, când lucra la Mistubishi Motors, a intermediat livrarea unui autoturism către Victor Ponta. "În acea perioadă eram director de vânzări şi am fost contactat de o doamnă de la SCA Şova care mi-a cerut o ofertă pentru Mitsubishi Lancer şi ulterior am aflat că era pentru Victor Ponta. I-am transmis oferta telefonic şi pe e-mail. Este o maşină mai rară pe piaţă. Doamna mi-a spus că va veni Victor Ponta. Acesta a venit şi am vorbit despre detalii tehnice. Era pasionat de curse automobilistice. Maşina urma să fie achiziţionată pe firma Romstal Leasing. Cei de la Romstal mi-au trimis factura şi s-a făcut plata. Am făcut comandă la Mitsubishi, a durat o lună-două până la livrare. Cred că (Ponta, n.r.) m-a vizitat de două ori. La a doua vizită cred că am făcut un test-drive. La livrare a venit Victor Ponta şi i-am explicat ce trebuie şi ce nu trebuie să facă cu maşină", a spus Marius Constantinescu.

Martorul a explicat că maşina venea cu multe dotări din fabrică, astfel încât Victor Ponta nu a avut cereri deosebite. "A cerut doar senzori de parcare şi nişte covoraşe. Am discutat cu el şi despre preţul maşinii. Victor Ponta mi-a spus că el va folosi autoturismul. Acesta şi-a ales şi culoarea din cele două disponibile, respectiv negru", a mai spus Constantinescu, care a menţionat că era vorba de "o maşină mai specială, exotică, nu aveam un exemplar acolo". Întrebat de procuror cine l-a anunţat că va fi contactat de SCA Şova în legătură cu achiziţia maşinii, martorul a răspuns că tatăl său, consilier la aceeaşi Casă de avocatură.

A doua maşină, dată de Ponta cumnatului

Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, a declarat, vineri, în faţa instanţei supreme care judecă dosarul "Turceni-Rovinari", că automobilul pe care îl primise de la Casa de avocatură Şova şi pe care îl folosise şi Ponta i-a fost furat, lucru de care l-a înştiinţat pe fostul premier. Cazul a fost investigat, din partea Omniasig, de Dan Hosu, soţul fostului procuror-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, care a declarat, la rândul lui, în faţa instanţei, că este prieten cu Ponta şi Şova. "Victor Ponta m-a întrebat în noiembrie 2008 de un autoturism Audi Allroad second hand, dacă sunt interesat să îl achiziţionez de la o societate de leasing. Am preluat leasingul şi l-am folosit o perioadă până la încheierea formalităţilor de achiziţionare, însă autoturismul mi-a fost furat. Utilizatorul autoturismului era Casa de avocatură Şova", a spus Iulian Herţanu.

Cumnatul fostului premier a adăugat că nu îl cunoaşte pe Dan Şova şi că l-a anunţat pe Victor Ponta de furtul auto, după o zi-două. "Voiam să preiau leasingul pe firma mea, însă dosarul firmei nu era curat. (...) Am constatat că dosarul nu era în regulă pentru preluarea leasingului la circa o lună după ce am purtat dialogul cu firma de leasing. Aveam de plătit taxe către stat. Cât timp am folosit autoturismul nu am primit nicio solicitare de la Casa de avocatură Şova de a restitui maşina pentru că nu plătisem ratele", a mai spus Herţanu.

Întrebat de procurorul de şedinţă care era valoarea ratelor, Herţanu a spus că nu îşi aminteşte. "Habar nu am. Nu îmi mai amintesc. Nu m-a interesat niciodată. Nu mai ştiu nici preţul maşinii", a spus el.

INCULPAŢI

În dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

CERERE

Avocatul lui Dan Şova a cerut, vineri, magistraţilor instanţei supreme care judecă dosarul "Turceni-Rovinari", să sesizeze Curtea Constituţională cu o excepţie referitoare la abuzul în serviciu, susţinând că, potrivit Codului penal, un funcţionar dintr-o societate de stat este sancţionat mai dur decât un funcţionar de la o societate privată, ceea ce ar încălca prevederile constituţionale privind egalitatea cetăţenilor în faţa legii. Procurorul de şedinţă s-a opus cererii avocatului, susţinând că nu sunt întrunite condiţiile pentru sesizarea Curţii Constituţionale, iar excepţiile nu au legătura cu dosarul pe fond. Instanţa a rămas în pronunţare asupra solicitării depuse de Dan Şova, prin avocatul său.

Galerie foto



Vizualizări: 3,098

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: