Antonie luptă singur în dosarul truselor medicale din CEO. Ceilalţi au recunoscut!

Trei din patru inculpați trimiși în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar ce vizează trucarea unor licitaţii la Complexul Energetic Oltenia au decis miercuri să pledeze „vinovat” în faţa magistraţilor şi să ceară judecarea lor în baza probelor existente la dosar. Singurul care a făcut o opinie separată a fost Daniel Antonie, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia. Acesta vrea să își probeze nevinovăția pe parcursul procesului și tocmai de aceea a depus mărturie în fața judecătorului Laura Sarcină, speranţa sa fiind aceea că la final va fi găsit nevinovat.

Antonie a explicat în declaraţia pe care a dat-o că nu s-a implicat în organizarea licitaţiilor, procedurile de achiziţie fiind derulate de exploatările miniere din teritoriu, cele care aveau nevoie de produsele despre care procurorii spun că au fost achiziţionate la supra-preţ. Mai mult, el a menţionat că nu a făcut decât să semneze contractele care ţineau de achiziţiile respective doar după ce hârtiile erau semnate de toate celelalte persoane implicate în procedurile derulate. Antonie a spus chiar că nu studia hârtiile şi că le semna la grămadă cu multe altele pe care le avea pe birou în mapa de corespondenţă.

 Ghimiş, Giurcău şi Temelie au recunoscut

Cu totul altfel decurge procesul pentru ceilalți trei inculpați din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj. Șeful Direcției Economice din Divizia Minieră a CEO, Vasile Ghimiș, a invocat motive personale și de sănătate pentru a cere instanței să îi admită cererea de a fi judecat în baza procedurii simplificate, care presupune recunoașterea faptelor și a probelor administrate de DNA. Acesta s-a prevalat și de dreptul la tăcere, drept pe care l-au invocat și inculpații Daniel Sever Giurcău și Florin Temelie. Primul nu este doar fratele șefului OPC Gorj, Mădălin Giurcău, ci și „administrator de fapt” al SC TFR Teminvest SRL, în timp ce Temelie este considerat de către anchetatori „administratorul de drept” al firmei amintite, trimisă și ea în judecată în acest dosar.

Giurcău și Temelie au invocat motive medicale și personale pentru a se prevala de dreptul la tăcere pe parcursul procesului, și ei cerând, în schimb, să fie judecați în baza probelor administrate de DNA la dosar. Ei mai vor și ca să nu se mai prezinte la instanță la următoarele termene, până la pronunțarea unei sentințe, ambii menționând că vor prezenta judecătorului documente medicale pentru a-și susține demersul. Temelie a menționat chiar că recent a fost diagnosticat cu o boală incurabilă și de aceea ar dori să finalizeze procesul cât mai repede. Deciziile luate de cei trei inculpați de recunoaștere a acuzațiilor nu au fost agreate de avocatul lui Daniel Antonie, acesta apreciind că situația respectivă nu îl favorizează deloc pe clientul său. „Dumnealor nu au declarat nimic nici la Poliție sau Parchet înainte, dar acum cer să fie judecați în baza probelor de la dosar. Noi vom cere audierea lor eventual ca martori, dacă nu vor ca inculpați să fie audiați”, a menționat avocatul lui Antonie.

 Prejudiciul, circa zece mii de euro

Instanța va decide în două săptămâni dacă admite sau nu cererile celor trei inculpați, la momentul acesta fiind luată în calcul o disjungere a dosarului. Acesta ar putea fi împărțit în două, unul să îi vizeze pe cei trei care își recunosc faptele, iar celălalt pe cel care l-ar avea doar pe Antonie ca inculpat și, eventual, ca martori pe Giurcău, Temelie și Ghimiș. Procurorii susțin că toți au trucat licitații ce vizau achiziția de către CEO a unor truse medicale de prim ajutor precum și a unor cantități de furtun de pompieri, prejudiciul adus companiei de stat fiind de peste 415.000 lei.

„În perioada octombrie 2013 - martie 2014, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, au dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea de la două firme (printre care și SC TFR Teminvest SRL) controlate de inculpații Giurcău Daniel Sever și Temelie Florin, la prețuri supraevaluate, a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 truse sanitare de prim ajutor. În același context, pe de o parte „ajutorul” acordat de inculpații Temelie Florin și Giurcău Daniel Sever a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societăţilor pe care le administrau, la prețuri supraevaluate de circa 6-7 ori faţă de preţurile lor de achiziţie. Pe de altă parte, aceiaşi inculpaţi au depus oferte în numele altor societăţi, fără consimţământul administratorilor acestora sau în numele unor societăți administrate de rude sau prieteni apropiaţi, dezavantajoase față de ofertele firmei câștigătoare. Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile au prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile controlate de cei doi oameni de afaceri”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Vizualizări: 2,786

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: